2144024
Sport

'Het moest wel, want er was geen tijd'

Van Marwijk betaalt assistenten uit eigen zak

Bondscoach Bert van Marwijk, met links Mark van Bommel.

Bondscoach Bert van Marwijk, met links Mark van Bommel.

Bert van Marwijk betaalt de assistenten die hem bijstaan tijdens het WK met het Australisch elftal uit eigen zak.

Bondscoach Bert van Marwijk, met links Mark van Bommel.

Bondscoach Bert van Marwijk, met links Mark van Bommel.

Dat meldt de Australische krant The Sydney Morning Heralt.

Geen budget

Van Marwijk werd in januari aangesteld als bondscoach van de Australiërs, die op het WK de degens kruisen met Frankrijk, Denemarken en Peru in groep C. De Australische bond liet de Nederlandse trainer weten dat er geen verder budget was om Van Marwijk zijn eigen staf te laten samenstellen.

"Maar dat moest ik wél doen, want er was ontzettend weinig tijd", reageert Van Marwijk. "Als je er voor wilt zorgen dat een team zich ontwikkelt in korte tijd, moet dat gebeuren met mensen die ik ken. Ze moeten me in de ogen kunnen kijken, begrijpen wat ik bedoel. Ik had wel willen werken met de Australische begeleiders die er waren, maar daar was veel meer tijd voor nodig geweest."

Professioneel

Zodoende koos Van Marwijk er voor om het team van acht Nederlanders om zich heen (onder wie Mark van Bommel, Jürgen Dirkx, John Metgod, Roel Coumans en Taco van den Velde) uit eigen zak te betalen. "Zij weten hoe ik werk, ik kan ze vertrouwen en zij doen het niet voor het geld", weet de bondscoach. "Als je jezelf wilt laten zien op het WK, waar we de eerste ronde willen overleven, moet het allemaal erg professioneel zijn. En ik denk dat dat nu ook de situatie is."