Sport/Tennis
2144222885
Tennis

Nederlandse nummer 205 van de wereld schakelt weer topper uit

Tim van Rijthoven blijft stunten in Rosmalen: ’Zóveel schade niet verwacht’

Tim van Rijthoven.

Tim van Rijthoven.

Rosmalen - Tim van Rijthoven heeft zijn stunt tegen Taylor Fritz een goed vervolg gegeven. Hij versloeg in de kwartfinale van het ATP-toernooi van Rosmalen de Fransman Hugo Gaston met 7-6(2) 6-4.

Tim van Rijthoven.

Tim van Rijthoven.

De Nederlander staat op de 205e plek op de wereldranglijst en kreeg een wildcard voor het toernooi. Daar heeft hij die wildcard al meer dan waar gemaakt na zijn stunt tegen Fritz ging nu ook de veel hoger geplaatste Gaston (de nummer 66 van de wereld) eraan.

Van Rijthoven maakte het op zijn eerste wedstrijdpunt af met een forehand langs de lijn. De sterk serverende Nederlander won liefst 38 van de 40 gespeelde punten op zijn eerste opslag. Hij stond geen servicegame af en sloeg twaalf aces. Aan één break, halverwege de tweede set, had hij - na overtuigend de tiebreak van de eerste set gewonnen te hebben - voldoende voor de zege.

Schade

Van Rijthoven is de laatste Nederlander in het toernooi. Botic van de Zandschulp, Tallon Griekspoor, Robin Haase en Jesper de Jong werden eerder al uitgeschakeld.

„Ik wist dat ik schade kon aanrichten op gras, met mijn goede service en aanvallende spel, maar zó veel schade had ik niet verwacht”, zei Van Rijthoven. Hij won tot deze week nog nooit een wedstrijd op ATP-niveau. Uitgerekend op het toernooi waar de Roosendaler als kind ieder jaar kwam, beleeft hij het hoogtepunt uit zijn nog bescheiden carrière. „Ik kom hier mijn hele leven al. Mijn moeder heeft hier altijd een stand gehad en nam ons altijd mee. Ik heb hier met veel plezier rondgelopen als klein kind. Maar ik genoot vooral van de leuke dingen om de wedstrijden heen.”

Van Rijthoven baarde donderdag opzien door Fritz, de nummer 14 van de wereld, in drie sets uit te schakelen. De Nederlander noemde dat de mooiste zege uit zijn loopbaan. Nog geen 24 uur later gaf hij die, op dezelfde baan, een vervolg. „Ik kreeg na het duel met Fritz al de vraag of ik nu druk voelde voor de volgende ronde. Enigszins voelde ik die wel, maar op papier was ik nog altijd de zware underdog en hoorde ik deze wedstrijd niet te winnen. Ik heb mezelf ook voorgehouden veel plezier te hebben op de baan.”

Félix Auger-Aliassime

In de halve eindstrijd treft Van Rijthoven nu Félix Auger-Aliassime. De als tweede geplaatste Canadees was bij de laatste acht de Rus Karen Chatsjanov met 7-6 (5) 6-4 de baas. De nummer 9 van de wereld maakte in de eerste set een 5-3-achterstand ongedaan. Hij won vervolgens met moeite de tiebreak en had in de tweede set aan één break voldoende voor de zege.

Auger-Aliassime (21), begin dit jaar winnaar van het ABN AMRO World Tennis Tournament in Rotterdam, kan de eerste tennisser sinds 1997 worden die zowel in Ahoy als in Rosmalen de titel pakt. 25 jaar geleden lukte dat Richard Krajicek.

Van Rijthoven, de verrassing van het toernooi, kan die bijzondere prestatie voorkomen. „We kennen elkaar nog uit onze juniorentijd. Hij is een zware tegenstander, een jongen met sterke groundstrokes en een goede forehand. Ik hoop hier zondag nog te zijn”, zei de Canadees over de nummer 4 van Nederland.

Olympisch kampioene uitgeschakeld

Olympisch tenniskampioene Belinda Bencic is in de kwartfinales van het grastoernooi van Rosmalen uitgeschakeld. De nummer 2 van de plaatsingslijst verloor met 6-4 6-2 van Veronika Koedermetova uit Rusland.

De als zesde geplaatste Koedermetova (25), die op het Autotron onder neutrale vlag meedoet, stond tegen Bencic geen enkele keer haar servicegame af. De mondiale nummer 24 had de zege na een uur en 27 minuten binnen.

Bencic, de nummer 17 van de wereld, pakte vorig jaar goud op de Olympische Spelen van Tokio. De Zwitserse haalde in 2015 de finale in Rosmalen. Ze verloor toen van de Italiaanse Camila Giorgi.