2145907
Schaatsen

ISU besluit op om drie WK's samen te voegen

Ritsma kritisch up ISU: 'Stelletje pannenkoeken'

Rintje Ritsma

Rintje Ritsma

De Internationale Schaatsunie ISU gaat vanaf het seizoen 2020-2021 de drie wereldkampioenschappen (sprint, allround, afstanden) op de één of andere manier samenbrengen in één weekeinde.

Rintje Ritsma

Rintje Ritsma

Dat heeft de organisatie besloten op het congres in het Spaanse Sevilla. Nadere details over het initiatief moeten de komende tijd nog worden uitgewerkt.

Rintje Ritsma vindt het besluit van de ISU onbegrijpelijk. "Dit moet weer een grootheid in het schaatsen bedacht hebben... Stelletje pannenkoeken", stelde hij op Twitter. 

Ook de herbenoeming van Jan Dijkema als voorzitter van de ISU werd in Sevilla officieel bevestigd. De Nederlander was al zeker van zijn zaak aangezien hij de enige kandidaat was. Dijkema is sinds 2016 in functie.

De Nederlandse schaatsbond KNSB is niet blij met het besluit over de WK's. "De KNSB heeft zich in de afgelopen periode maximaal ingespannen om het aantal WK’s op minstens twee per jaar te houden. Daarnaast heeft de KNSB ook diverse alternatieven ingebracht, maar de internationale schaatsgemeenschap heeft democratisch anders besloten", zegt Jeroen Kraaij, leider van de KNSB-delegatie in Sevilla, tegen schaatsen.nl, de website van de KNSB.

Het idee van één WK komt van de technische commissie van de ISU. Het langebaanschaatsen telt nu te veel kampioenen en dat is volgens de commissie verwarrend voor het publiek. Ook in commercieel opzicht is het volgens de ISU niet goed.

In het seizoen 2019/2020 gaat de internationale schaatsunie al terug naar twee titeltoernooien: het WK afstanden en een gecombineerd WK sprint en allround. Het jaar daarop blijft er dus nog één WK over. Kraaij: "We zullen als KNSB zitting krijgen in een werkgroep die mee gaat denken over de invulling van dit model in combinatie met het huidige model van de wereldbekerwedstrijden. Hierdoor zitten we dicht bij het vuur en kunnen we invloed uitoefenen."

Naar het plan van de KNSB om te komen tot een vierjaarlijks 'Winterfestival' wordt door de ISU gekeken. Het idee van de Nederlandse schaatsbond is om halverwege de olympische cyclus, dus in 2024, 2028 enzovoorts, een groot evenement te houden met WK's van zowel het langebaanschaatsen, het shorttrack en het kunstrijden. "We zijn voor innovatie en het is goed dat dit initiatief serieus onderzocht gaat worden", aldus Kraaij.