Sport/Voetbal
2146327098
Voetbal

Wedstrijd tegen ADO gaat ’gewoon’ door

PSV moet van KNVB spelen ondanks toenemende coronabesmettingen

PSV krijgt geen uitstel van KNVB

PSV krijgt geen uitstel van KNVB

Eindhoven - PSV heeft weer twee coronabesmettingen erbij binnen de selectie. Jorrit Hendrix en reservekeeper Vincent Müller zijn dit weekeinde positief getest. PSV heeft de KNVB nogmaals verzocht om de thuiswedstrijd van zondag tegen ADO Den Haag uit te stellen, maar de Eindhovense club moet spelen van de bond.

PSV krijgt geen uitstel van KNVB

PSV krijgt geen uitstel van KNVB

Eerder werden zeven spelers uit de PSV-selectie (Denzel Dumfries, Cody Gakpo, Pablo Rosario, Joël Piroe, Maxime Delanghe, Timo Baumgartl en Nick Viergever) al positief getest. Bij Jong PSV zijn vijf voetballers besmet. „We kunnen net aan voldoen aan het minimaal aantal spelers”, zegt algemeen directeur Toon Gerbrands. „Naar de letter van de afspraken die zijn gemaakt over voetballen in coronatijd moeten we spelen, maar er staan vanmiddag spelers op het veld die eigenlijk niet kunnen spelen vanwege dreigende overbelasting en dus kans op blessures.”

„De KNVB is exact op de hoogte van de medische status van hen, maar weigert maatwerk toe te passen”, aldus Gerbrands. „Los van corona; ook voor deze spelers is hun gezondheid in gevaar. Het is een bizarre samenloop van omstandigheden en daar moet naar gehandeld kunnen worden. De weigering om ons tegemoet te komen, valt ons ontzettend tegen. We spelen, maar we houden hier een heel nare smaak aan over.”

PSV diende vrijdag bij de KNVB al een verzoek in om de wedstrijd tegen ADO Den Haag (aftrap 16.45 uur) uit te stellen. De ploeg van trainer Roger Schmidt speelde donderdag op Cyprus in de Europa League tegen Omonia Nicosia (1-2) en moet komende week naar Griekenland voor het duel met PAOK.

Binnen de selectie van PSV testten eerder Jordan Teze en Eran Zahavi al positief op het coronavirus. Zij zijn inmiddels hersteld, maar de Cypriotische autoriteiten lieten PSV woensdag weten dat beide spelers niet welkom waren op het eiland. Na protest van PSV mocht Teze donderdag alsnog naar Nicosia afreizen.

Reactie KNVB

Het verzoek van PSV om de thuiswedstrijd van zondag tegen ADO Den Haag uit te stellen, voldoet volgens competitiemanager Jan Bluyssen van de KNVB niet aan de criteria. De voetbalbond wees het verzoek van de Eindhovenaren daarom af. „Een club moet daarvoor minder dan twaalf veldspelers en een doelman beschikbaar hebben. Dat hebben we met alle clubs afgesproken”, zegt Bluyssen.

De Eindhovenaren hebben na de positieve tests van Hendrix en Müller nu negen coronabesmettingen binnen de selectie en beschikken nog maar net over genoeg spelers om de wedstrijd te spelen. Vorige week had PSV tegen Vitesse drie veldspelers en twee keepers op de bank zitten.

PSV wilde de wedstrijd tegen ADO laten uitstellen, omdat het donderdag al weer in de Europa League moet aantreden tegen PAOK in Griekenland. De club vraagt zich af waarom de KNVB geen voorrang geeft aan de Europese belangen. „Begin oktober werden de speeldata en aanvangstijden van drie Eredivisiewedstrijden van PSV al gewijzigd met het oog op de Europese verplichtingen”, zegt Bluyssen. „PSV vraagt nu vanwege andere omstandigheden, namelijk de coronabesmettingen, om de wedstrijd tegen ADO volledig uit de speelronde van dit weekeinde te halen.”

Zoiets deed de KNVB twee keer eerder in aanloop naar een Europees duel, bij Ajax - PEC Zwolle in maart 2019 en FC Utrecht - AZ in september van dit jaar. Bluyssen: „Dat waren twee ’do or die-wedstrijden’. Ajax en AZ konden zich plaatsen voor de volgende ronde of worden uitgeschakeld. Dat geldt deze week niet voor PSV in Griekenland.”

Puzzelen

PSV begint zondag met middenvelders op de posities van rechter- en linkerverdediger. De Braziliaan Mauro Júnior is aan de rechterkant de vervanger van aanvoerder Denzel Dumfries, die vanwege het coronavirus nog steeds ontbreekt. De Nieuw-Zeelander Ryan Thomas neemt aan de linkerkant de plek in van de Duitse Philipp Max. Max krijgt van trainer Roger Schmidt rust vanwege het drukke programma van PSV.

De plek van Thomas die op het middenveld vrijkomt, wordt ingenomen door Adrian Fein. De Duitser moet samen met Ibrahim Sangaré zorgen voor de controle. Mario Götze en Mohamed Ihattaren nemen de twee posities aan de zijkanten in.

Donyell Malen, die donderdag in de Europa League twee keer scoorde tegen Omonia Nicosia (1-2), krijgt in de voorhoede ondersteuning van Eran Zahavi, die vervangt Noni Madueke, die net als Max wegens vermoeidheidsklachten op de bank start.

Opstelling PSV: Mvogo; Mauro Júnior, Teze, Boscagli en Thomas; Götze, Sangaré, Fein en Ihattaren; Malen en Zahavi.