Sport/Schaatsen
214639771
Schaatsen

WK-tickets 5000 meter voor Irene Schouten en Carlijn Achtereekte, Esmee Visser faalt

Irene Schouten in actie in Thialf.

Irene Schouten in actie in Thialf.

Irene Schouten en Carlijn Achtereekte hebben in Heerenveen op de 5000 meter een startbewijs veroverd voor de WK afstanden half februari in Thialf.

Irene Schouten in actie in Thialf.

Irene Schouten in actie in Thialf.

Schouten, Nederlands kampioene op deze afstand, reed met 6.51,45 de beste tijd. Achtereekte, olympisch kampioene op de 3000 meter, finishte als tweede in 6.55,90.

Schouten pakte eerder op de 3000 meter met de tweede tijd ook al een WK-ticket. De rijdster van Team Zaanlander verzekerde zich eveneens van een startbewijs voor de EK allround half januari in Heerenveen.

Esmee Visser was de grote verliezer. De olympisch kampioene op de 5000 meter kwam met een tijd van 6.59,15 niet verder dan de derde plek. Voor de WK afstanden waren maar twee startbewijzen beschikbaar op dit onderdeel. Op de 3000 meter greep Visser met de zesde tijd (4.02,23) ook al naast een WK-ticket en een startbewijs voor de twee wereldbekers in januari.

Ireen Wüst en Antoinette de Jong meldden zich af voor de 5000 meter. Wüst pakte op de 1500 meter een WK-ticket maar greep door een mislukte race op de 3000 meter (achtste) naast een startbewijs voor de EK allround. De Jong plaatste zich eerder in Thialf met glans voor de WK afstanden op de 1500 en 3000 meter. De Nederlands allroundkampioene won beide afstanden.

Esmee Visser is ver verwijderd van haar topvorm.

Esmee Visser is ver verwijderd van haar topvorm.

Esmee Visser

Visser draaide bij de NOS niet om de harde waarheid heen. „Deze race was slecht, bar slecht. Ik heb er zelfs tijdens de rit aan gedacht om uit te stappen.”

Visser bekende dat ze in haar eerste seizoen bij Team IKO een „lastige tijd” heeft doorgemaakt.

"Ik heb er zelfs tijdens de rit aan gedacht om uit te stappen"

„Ik ben in het voorseizoen gewoon niet fit geweest. Ik zat tegen overtraindheid aan, of misschien ben ik het wel geweest. Ik heb na de Winterspelen in 2018 eigenlijk steeds een beetje op het randje geleefd. Ik heb heel veel getraind en heb nu wel gemerkt dat mijn lichaam dat niet allemaal standaard aan kan. Mijn lichaam moet nu eigenlijk een ’reset’ krijgen en weer op nul beginnen. Maar dat lukt pas na dit seizoen in de zomer, als ik echt een keer rust neem.”

Visser: „Voor mij is dit een seizoen om snel te vergeten. Aan de andere ook weer niet, want ik heb heel veel geleerd. Een loopbaan gaat met ups en downs en dit zijn mijn eerste grote downs. Daar word ik alleen maar sterker van.”