Nieuws/Sport
2147583
Sport

Ploeg van Sarina Wiegman sloopt Noord-Ierland

Oranjevrouwen halen uit en naderen WK

Daniëlle van de Donk haalt uit.

Daniëlle van de Donk haalt uit.

De Oranjevrouwen hebben opnieuw een stap gezet richting kwalificatie voor het WK voetbal. 

Daniëlle van de Donk haalt uit.

Daniëlle van de Donk haalt uit.

In Portadown boekte het elftal van bondscoach Sarina Wiegman een overtuigende zege op Noord-Ierland: 0-5. Nederland had in april de thuiswedstrijd in Eindhoven al met 7-0 gewonnen.

Door de overwinning heeft Oranje na zes gespeelde duels nu zestien punten. Dat zijn er vier meer dan Noorwegen, dat eerder op de dag Ierland met 0-2 klopte.

De Noorse vrouwen hebben een duel minder gespeeld dan Nederland en nemen het dinsdag thuis op tegen Ierland. Oranje treft dan Slowakije. In het laatste groepsduel moet de ploeg van Wiegman op bezoek in Noorwegen. De nummer één van de groep gaat rechtstreeks naar het WK, dat volgend jaar in Frankrijk wordt gehouden. De nummer twee speelt in een play-off om een ticket voor het WK.

De elf van Oranje.

De elf van Oranje.

Nederland domineerde in Noord-Ierland. Het was wachten op de openingsgoal van de ploeg van Oranje. En die kwam er nog voor de pauze. In de 35e minuut opende Lineth Beerensteyn de score. De aanvalster draaide zich fraai vrij en schoot onberispelijk binnen.

In de tweede helft verdubbelde Daniëlle van de Donk de score. Shanice van der Sanden liep haar directe tegenstander eruit en gaf de bal hard voor. Voor Van de Donk was het in de 61e minuut een koud kunstje om binnen te knallen. Vijf minuten later deed Van der Sanden zelf ook een duit in het zakje.

Een kwartier voor tijd schoot Sherida Spitse een penalty er overtuigend in. Jackie Groenen zorgde in de 89e minuut met de vijfde Nederlandse treffer voor een mooi slotakkoord.