Sport/Autosport
2148750
Autosport

Jonathan Rea recordhouder na 60e superbikezege

Noord-Ierse coureur schrijft geschiedenis

Jonathan Rea

Jonathan Rea

Op overtuigende wijze heeft de Noord-Ierse coureur Jonathan Rea niet alleen de eerste van de twee superbikerace op de Automotodrom Brno gewonnen, maar de 31-jarige Kawasaki-rijder werd ook 'recordman'.  

Jonathan Rea

Jonathan Rea

Hij verdreef Carl Fogarty (1999) van de erelijst met meeste overwinningen in het wereldkampioenschap superbike. Met zijn zestigste zege heeft Rea er nu een meer dan de legendarische Engelsman. Bovendien vergrootte hij zijn WK-leiding naar 81 punten.

Rea staat op punt zijn contract met Kawasaki te verlengen. Op details na is dat gefikst, maar de officiële bevestiging zal tijdens de volgende WSBK-evenement in Laguna Seca (Californië) plaatshebben. De drievoudig en regerend wereldkampioen lonkte onlangs nog naar een zitje in de MotoGP, maar zijn voorwaarde om de overstap alleen te maken indien een topteam hem wilde hebben werd niet verzilverd.

Zijn Britse teamgenoot Tom Sykes schroefde zijn polerecord op naar 45 keer op. Hij moest echter snel zijn meerdere erkennen in Rea. Hij werd derde achter de Ducati van de Italiaan Marco Melandri. Beiden op vijf en zeven seconden achterstand op de winnaar.

Van der Mark

Michael van der Mark reed vanaf de tweede startrij een ijzersterke race en werd als vierde afgevlagd nadat hij zijn Yamaha-teamgenoot Alex Lowes in een rechtstreeks en mooi duel had verslagen. Ook de Nederlander kon echter geen vuist maken tegen het drietal dat naar het podium mocht gaan. Binnenkort hopen Van der Mark en zijn manager Laurens Klein Koerkamp bekend te maken waar de Rotterdammer volgend jaar gaat rijden. In de paddock wordt gefluisterd dat een ruil met Sykes tot de mogelijkheden behoort.

De race onder warme omstandigheden kende een merkwaardig verloop. De wedstrijd werd al in het begin afgebroken wegens crashes van MV Agusta-rijder Torres en de Kawasaki-coureur Rinaldi. Ook de hervatting verliep moeizaam door een technisch probleem met de startlichten. Voor de derde maal moest het veld aan een warm up ronde afleggen voordat uiteindelijk de ingekorte race over 16 ronden kon aanvangen.

Uitslag: 1. Rea (GBr) Kawasaki, 2. Melandri (Ita) Ducati, 3. Sykes (GBr) Kawasaki, 4. Van der Mark (Ned) Yamaha, 5. Lowes (GBr) Yamaha, 6. Laverrty (Ier) Aprilia, 7. Savadori (Ita) Aprilia, 8. Davies  (GBr) Ducati, 9. Camier (GBr) Honda, 10. Razgatlioglu (Tur) Kawasaki.