Nieuws/Sport
2149039
Sport

Handballers verrassen met zege op Zweden

Erlingur Richardsson

Erlingur Richardsson

De Nederlandse handballers hebben het eerste duel in de play-offs voor deelname aan het WK van 2019 verrassend gewonnen.

Erlingur Richardsson

Erlingur Richardsson

In de Maaspoort in Den Bosch won de ploeg van bondscoach Erlingur Richardsson met 25-24 van Zweden, de nummer 2 van het afgelopen EK.

Oranje hield vrijwel de hele wedstrijd een kleine voorsprong op de Scandinaviërs. Op slag van rust verkleinden de Zweden de marge tot 13-12 en aan het begin van de tweede helft trokken ze de stand gelijk. In de spannende slotfase wisten de Nederlandse handballers de kleine voorsprong net vast te houden.

Geen respect

Doelman Gerrie Eijlers was met enkele goede reddingen in de eerste helft en aan het begin van de tweede helft heel belangrijk voor de Nederlandse ploeg. "Dit is toch de nummer 2 van het EK. We hebben vaak respect voor die jongens. Laten we dat nu eens niet hebben, hadden we afgesproken", zei de 37-jarige doelman bij Ziggo Sport. "We hebben heel goed verdedigd en niet opgegeven. Dit hadden we niet verwacht."

De Nederlandse handballers wisten sinds 1961 nooit een grote eindronde te bereiken. Volgens Eijlers zegt deze overwinning echter nog niets voor de wedstrijd in Zweden. "Dit was goed voor ons gevoel. Laten we in de return weer zonder respect spelen. Zij zullen toch wel iets van druk gaan voelen."

Op 13 juni volgt de return in Kristianstad in Zweden.