Nieuws/Sport
2150531
Sport

Herlings versterkt WK-leiding na superstart

Jeffrey Herlings

Jeffrey Herlings

Nadat Jeffrey Herlings op zaterdag met groot machtsvertoon de kwalificatierace had gewonnen, liet de motorcrosser uit het Brabantse Oploo evenmin met zich spotten in de eerste race voor de Grand Prix van Frankrijk. Op zijn KTM-machine pakte hij op het Circuit du Puy de Poursay zijn vijftiende manche-overwinning van het seizoen.

Jeffrey Herlings

Jeffrey Herlings

Met een superstart (holeshot) bouwde ’The Bullet’ op dominante wijze zo’n comfortabele voorsprong op, dat hij aan het einde van de wedstrijd zelfs kon temporiseren. Het gat naar de nummer twee Clement Desalle liet hij van elf seconden tot vijf tellen teruglopen, maar dat was voldoende om de eerste slag aan Antonio Cairoli toe te brengen.

Omdat zijn grote concurrent een moeizame start kende in het gedrang naar de eerste bocht, moest de Italiaan zich terugvechten. Hij bleef lang hangen achter Herlings’ teamgenoot Glenn Coldenhoff, maar toen hij de KTM-merkgenoot had gepasseerd, maakte Cairoli een grootse inhaalslag met snelste ronden. Uiteindelijk eindigde hij als derde achter de Belg Desalle, die zijn Kawasaki nog net voor de regerend wereldkampioen wist te houden. Desondanks verspeelde Cairoli weer punten ten opzichte van Herlings, die zijn leiding in de WK-stand versterkte en nu 59 punten op zijn rivaal voor staat.

Glenn Coldenhoff, die de tweede Nederlander is die in de koningsklasse MXGP uitkomt, kon op een strakke race terugkijken. Hij eindigde als vijfde achter de Sloveense oud-wereldkampioen en Honda-rijder Tim Gajser, die met zijn opmars de Yamaha-rijders Seewer en thuisfavoriet Romain Febvre verschalkte.