2151635
Autosport

Verstappen pakt derde plaats in Grand Prix Canada

Max Verstappen

Max Verstappen

Max Verstappen heeft een sterk weekeinde bekroond met de derde plaats in de Grand Prix van Canada.

Max Verstappen

Max Verstappen

Sebastian Vettel (die vanaf pole position vertrok) won de race, voor Valtteri Bottas die als tweede eindigde. Daniel Ricciardo, Verstappens ploeggenoot bij Red Bull Racing, werd als vierde afgevlagd. De Duitser nam met zijn overwinning in Montreal de leiding in de WK-stand over van Lewis Hamilton, die niet verder kwam dan de vijfde plaats. De Brit, die de afgelopen drie jaar zegevierde in Montreal, heeft nu één punt minder dan de Duitser.

Verstappen begon met een goed gevoel aan de Grand Prix van Canada, waar hij in 2017 de finish niet haalde omdat zijn motor het voortijdig begaf. De Limburger was in alle drie de vrije trainingen de snelste en kwalificeerde zich zaterdag als derde in de startopstelling. "De auto voelt goed", zei Verstappen na de kwalificatie.

Crash Stroll-Hartley

Direct na de start probeerde Verstappen Bottas te passeren, maar de Red Bull-coureur kwam er niet goed langs. Nog in de eerste ronde was het einde race voor Lance Stroll en Brendon Hartley. Stroll gleed naar links, waardoor Hartley in de muur terechtkwam. De Toro Rosso-coureur kwam vervolgens vol op de bolide van Stroll terecht, waarna beide rijders naast het circuit tot stilstand kwamen.

Lance Stroll en Brendon Hartley zijn snel klaar.

Lance Stroll en Brendon Hartley zijn snel klaar.

De crash tussen beide coureurs zorgde ervoor dat de safety car op de baan kwam, die pas in de vijfde ronde weer plaats maakte. Hartley moest nog tijdens de race naar het ziekenhuis voor verder onderzoek.

Sainz deelt tik uit

Na de botsing tussen Hartley en Stroll deelde ook Carlos Sainz een tik uit. Sergio Perez schoot rechtdoor in de eerste baan, moest vol in de remmen en kwam uiteindelijk via het gras weer de baan op. Via de boordradio foeterde Perez dat Sainz gediskwalificeerd zou moeten worden, maar de wedstrijdleiding besloot niet in te grijpen en het incident ook af te doen als een incident.

Carlos Sainz (rechts) en Sergio Perez.

Carlos Sainz (rechts) en Sergio Perez.

Voor Fernando Alonso was de race in Montreal een bijzondere, want de coureur van McLaren verreed zijn 300e Grand Prix. Spijtig voor de Spanjaard was dat hij de wedstrijd niet uit kon rijden, vanwege problemen met zijn uitlaat. 

Fernando Alonso

Fernando Alonso

Na ruim vijftig ronden leek Verstappen definitief af te koersen op de derde plaats. De achterstand op Bottas was zo'n zeven seconden terwijl het gat met achtervolger Ricciardo (die Hamilton was gepasseerd toen de Brit uit de pits kwam) rond de acht seconden lag. Een foutje van Bottas enkele ronden later leek de strijd toch weer wat te laten ontbranden.

Tweede podiumplaats

De Fin van Mercedes stuurde het gras in, waardoor Verstappen het gaatje kon verkleinen tot zo'n vier seconden. Meer gaf Bottas in de laatste ronden echter niet prijs, waardoor Verstappen op de derde plaats finishte. De tweede podiumplaats voor de Red Bull-coureur van dit Grand Prix-seizoen, nadat hij vorige maand in Barcelona ook als derde was geëindigd.

Vettel reed vanaf poleposition onbedreigd naar de zege toe. De Duitser liet zich ook niet van de wijs brengen toen op de pitmuur een ronde te vroeg met de zwart-wit geblokte finishvlag werd gezwaaid. Hij maakte ook de zeventigste ronde vol en begon daarna pas met juichen. 

Lees ook: VIDEO - Enorme crash Stroll en Hartley in GP Canada Live - Wat doet Verstappen in Grand Prix van Canada? Verstappen grapt: 'Dan geef ik je een kopstoot'  Verstappen verklaart: 'Er zitten een paar azijnzeikers tussen'  'Max Verstappen is nog steeds heel goed en talentvol'