Nieuws/Sport
2152430
Sport

Team Van Marwijk: 10 Nederlanders bij Socceroos

Bert van Marwijk overlegt met zijn staf.

Bert van Marwijk overlegt met zijn staf.

Net als het geval was bij de nationale ploeg van Saoedi-Arabië heeft Bert van Marwijk bij Australië een team om zich heen verzameld met mensen die hem op allerlei vlakken ondersteunen.

Bert van Marwijk overlegt met zijn staf.

Bert van Marwijk overlegt met zijn staf.

Daarbij zit een aantal Nederlanders, met wie Van Marwijk veelal eerder werkte tijdens zijn klus in Saoedi-Arabië. Inclusief Van Marwijk betreft het tien Nederlanders, die in meer of mindere mate betrokken zijn bij het WK-project van de Socceroos.

"Het hoeven voor mij niet per se Nederlanders te zijn, want ik werk ook prima samen met al onze Australische stafleden. Maar op sommige vlakken is het een groot voordeel als je met mensen kunt werken die precies weten hoe je het wil hebben. Vooral ook omdat we bij dit project zo weinig tijd hebben", verduidelijkt de bondscoach van Australië.

Schoonzoon Mark van Bommel is opnieuw assistent-trainer. De Socceroos zijn het tweede project, waarbij Van Marwijk en Van Bommel samenwerken na Saoedi-Arabië. Van Bommel was dit seizoen trainer van PSV onder 19 en wist dat team naar het kampioenschap te leiden, wat de eerste landstitel voor het hoogste jeugdteam van de Eindhovense topclub betekende in 27 jaar.

Assistent-trainer Roel Coumans, oud-speler van SV Meerssen en voormalig assistent- en jeugdtrainer van Fortuna Sittard, assisteert Van Marwijk voor de derde keer. Eerder werkten beiden samen bij HSV en Saoedi-Arabië.

Jürgen Dirkx is als extra veldtrainer toegevoegd aan de staf van Van Marwijk. De oud-speler van PSV en Fortuna Sittard fungeerde dit seizoen bij PSV onder 19 als assistent van trainer Mark van Bommel.

Ook Taco van den Velde was eerder met Van Marwijk actief bij Saoedi-Arabië. De Zeeuw, een van de interim-hoofdredacteuren van voetbalblad Voetbal International, is manager operations, waarbij hij zich bezighoudt met organisatorische zaken, scouting en analyses.

John Metgod werkte eerder als assistent-trainer met Van Marwijk samen bij Feyenoord en is tijdens het WK actief als wedstrijdscout, die de tegenstanders bekijkt en analyseert. Daarbij krijgt hij ondersteuning van Maastrichtenaar Rob Servais. De oud-speler van SV Meerssen was dit seizoen actief als trainer van Singapore onder 19.

De gerenommeerde Limburgse osteopaat Hub Westhovens uit Eys is ingevlogen tijdens het trainingskamp van de Socceroos in Turkije en zal ook tijdens het WK op parttimebasis actief zijn om geblesseerde Australische internationals te behandelen.

Cameraman Jean Paul Boomgaart vormt bij PSV een team met videoanalist Wim Rip, die eerder ook bij het nationale team van Saoedi-Arabië actief was. Omdat voor Rip een WK-avontuur nog te intensief is, nadat hij eind vorig jaar een hartstilstand overleefde, is Alex Abresch, de videoanalist van FC Utrecht, aan de staf toegevoegd.

Grappig detail: middenvelder Aaron Mooy heeft een Nederlandse moeder. 

Lees hier het gehele verhaal: PREMIUM - Bert van Marwijk en de magie van het WK