Nieuws/Sport
2153484
Sport

Videoscheidsrechter: wanneer wel en niet?

Wanneer zien we de komende weken videohulp in actie en wanneer niet?

Wanneer zien we de komende weken videohulp in actie en wanneer niet?

De Video Assistant Referee maakt zijn mondiale debuut. Wanneer zien we de komende weken videohulp in actie en wanneer niet?

Wanneer zien we de komende weken videohulp in actie en wanneer niet?

Wanneer zien we de komende weken videohulp in actie en wanneer niet?

Bij de volgende drie ’interpretatiegevallen’ kunnen we de VAR verwachten.

Doelpunten

De VAR geeft aan of er zaken voorafgaand aan de goal zijn voorgevallen, waardoor een goal zou kunnen worden afgekeurd. De scheidsrechter zal dit zelf beoordelen via het scherm aan de zijlijn. Een buitenspelsignaal zal door de scheidsrechter automatisch worden overgenomen van de VAR, omdat hij beschikt over alle meetapparatuur om dit vast te stellen.

Wel of geen penalty

Wanneer de VAR reden heeft om te twijfelen aan het wel of niet geven van een strafschop, zal hij de scheidsrechter naar de kant roepen.

Rode kaarten

Mist de scheidsrechter een incident, maar heeft de VAR een moment waargenomen dat een rode kaart verdient, dan heeft deze het recht in te grijpen. Dit kan ook wanneer het de VAR minuten later pas opvalt.

Persoonsverwisseling

De VAR grijpt ook in bij het bestraffen van de verkeerde speler. Wanneer de scheidsrechter twijfelt welke speler met geel of rood bestraft dient te worden, zal de VAR hem assisteren.

Er wordt niet ingegrepen bij corners en inworpen. Iedereen herinnert zich de WK-finale van 2010, toen Andres Iniesta scoorde uit de aanval nadat scheidsrechter Howard Webb geen corner gaf aan Wesley Sneijder, die zijn vrije trap via de Spaanse muur achter zag gaan. Onlangs werd Red Bull Salzburg in de halve finale van de Europa League uitgeschakeld door Olympique Marseille na een onterecht gegeven corner in de verlenging.

"Maar niet ingrijpen is protocol, ook al zegt je natuur om toch iets te roepen", zegt (video)scheidsrechter Danny Makkelie. "Als ik Björn corrigeer, terwijl er al gevlagd en gefloten is voor een hoekschop, dan zou het heel raar zijn als hij zijn beslissing ineens uit zichzelf terugdraait. Dan is het hopen dat het goed afloopt, maar ik vertrouw erop dat dit niet gebeurt."