Nieuws/Sport
2157228
Sport

Westerhof: 'Lozano kan als voorbeeld dienen'

Hirving Lozano

Hirving Lozano

Of er nog een nieuwe Hirving Lozano rondloopt bij Pachuca? "Ja, er lopen ontzettend veel spelers die Lozano achterna kunnen gaan", verzekert Wout Westerhof, sinds zeven jaar werkzaam in de jeugdopleiding van de Mexicaanse voetbalclub.

Hirving Lozano

Hirving Lozano

"Het niveau van het Mexicaanse jeugdvoetbal gaat sowieso met sprongen vooruit. Toen Lozano bij mij in het elftal onder 17 jaar zat, domineerden wij de competitie. Nu is de tegenstand veel beter. Ook de middelmatige clubs spelen veel georganiseerder. Ik heb me afgelopen seizoen best trots gevoeld, want Pachuca is als een van de eerste Mexicaanse clubs gaan investeren in de jeugdopleiding."

De talenten van Pachuca wonen nabij het sportcomplex. Daar slapen, eten, trainen ze en gaan ze naar school. "We proberen de beste spelers van het land op jonge leeftijd aan ons te binden en zijn hofleverancier van de nationale jeugdteams. Het doel is om die gasten het hele proces door te laten lopen, in het eerste elftal te laten spelen en ze dan voor veel geld te verkopen. Zoals bij Lozano."

Mentale begeleiding

Qua mentale begeleiding valt er voor Pachuca nog een wereld te winnen. "Er gaat veel talent verloren, omdat sommige jongens afhaken als er stevige tegenwind komt. Lozano kan daarbij als het goede voorbeeld dienen, want hij heeft op het juiste moment de mentale switch gemaakt. Ik denk dat er in de toekomst meer jongens naar Europa gaan." Zelf heeft Wout nog een contract voor twee jaar bij Pachuca. "Ik zit hier voorlopig goed."

Lees de hele reportage over de situatie bij Mexico, de pijn van 2014 en de hoop voor 2018 in de premiumeditie van De Telegraaf/Telesport van dinsdag 12 juni.