Nieuws/Sport
2159500
Sport

UEFA: Europese landen vrij in keuze WK 2026

Aleksander Ceferin van de UEFA.

Aleksander Ceferin van de UEFA.

De Europese landen mogen zelf beslissen op welke kandidaat ze stemmen bij de toewijzing van het WK voetbal van 2026.

Aleksander Ceferin van de UEFA.

Aleksander Ceferin van de UEFA.

Binnen de Europese bond UEFA worden geen afspraken gemaakt over een gezamenlijke keuze, iets wat op andere continenten wel gebeurt.

De KNVB, die woensdag op het FIFA-congres in Moskou wordt vertegenwoordigd door bondsvoorzitter Michael van Praag en secretaris-generaal Gijs de Jong, moet nog beslissen waar de stem naartoe gaat: naar Marokko of het gecombineerde 'bid' van de Verenigde Staten, Canada en Mexico?

Democratie

,,De basis van democratie is dat iedereen mag stemmen op wie hij wil'', zei voorzitter Aleksander Ceferin van de UEFA in de aanloop naar het congres van de mondiale voetbalbond. Het belangrijkste agendapunt in de Russische hoofdstad is de toewijzing van het WK 2026.

De 211 landen die zijn aangesloten bij de FIFA treffen elkaar in het Expocentre in Moskou. Niet de leden van het FIFA-bestuur, maar de nationale bonden bepalen waar het WK van 2026 wordt gehouden. De vier kandidaat-landen mogen niet meestemmen. De overige 207 bonden hebben drie keuzes: Marokko, de combinatie van Amerikaanse landen (United 2026) of geen van beide en daarmee heropening van het verkiezingsproces. De optie die meer dan 50 procent van de stemmen krijgt wint. Als de bonden beide kandidaten afwijzen, mogen ook landen uit andere werelddelen zich kandidaat stellen voor de organisatie.

Inspecteurs van de FIFA presenteerden onlangs hun bevindingen na bezoek aan de vier betrokken landen. Het Amerikaanse 'bid' scoorde op de belangrijkste punten aanzienlijk beter dan die van Marokko. Aan een WK in het Noord-Afrikaanse land kleven aanzienlijk meer risico's, concluderen de inspecteurs in duidelijke bewoordingen. De Amerikaanse landen denken omgerekend 12,3 miljard euro aan inkomsten te genereren bij het WK. Daar steekt de 6,2 miljard van Marokko schril bij af.