Nieuws/Sport
2161761
Sport

KNVB kiest voor Marokko-bid 2026

Michael van Praag.

Michael van Praag.

In de keuze voor de organisatie van het WK 2026 geeft de KNVB zijn stem aan het bid van Marokko.

Michael van Praag.

Michael van Praag.

Dat gebeurt tijdens het FIFA Congres op 13 juni in Moskou. Bij de verkiezing is het gecombineerde bid van de Verenigde Staten, Canada en Mexico de concurrent van de Marokkanen. Eerder liet de UEFA al weten dat de Europese landen deze keer zelf mogen kiezen.

Lees ook: UEFA: Europese landen vrij in keuze WK 2026

"We voelen ons verbonden met Afrika en Marokko’’, zegt bondsvoorzitter Michael van Praag, die samen met secretaris-generaal Gijs de Jong de KNVB vertegenwoordigt tijdens het 68ste  FIFA Congres.

Iets terugdoen

"We willen iets terug doen voor al het mooie wat Afrika en Marokko ons Nederlandse voetbal in de afgelopen jaren gebracht hebben. We tonen hiermee dankbaarheid voor wat Mike Obiku, Nwankwo Kanu, Kalusha Bwalya, Karim el Ahmadi, Hakim Ziyech, Ibrahim Afellay en alle andere spelers met Afrikaanse roots in ons voetbal hebben laten zien.’’

Op het eerste gezicht en ook op grond van een objectief onderzoek van beide biedingen, wordt het gecombineerde bid van ‘United 26’ de meeste kansen toegedicht. De Amerikanen en hun buurlanden zouden meer garanties, veel meer beoogde winst, een verfijnde logistiek en nu al optimale verblijfslocaties bieden.

Unaniem

"Toch kiest de KNVB voor Marokko,’’ aldus Gijs de Jong. "We kiezen hiermee ook voor loyaliteit aan een belangrijk deel van onze Nederlandse samenleving, namelijk aan de in Marokko wortelende gemeenschap. Die loyaliteit is een logisch gevolg van het streven van de KNVB naar diversiteit op alle fronten in onze samenleving. We zien het daarom naast een sportieve ook als een morele verplichting om voor Marokko te stemmen.’’

Het besluit om voor het Marokkaanse bid te gaan is unaniem genomen door het bondsbestuur waarvan ook de directeuren Eric Gudde (betaald voetbal) en Jan Dirk van der Zee (amateurvoetbal) deel uitmaken.

Geen lobby

KNVB heeft vooraf geen lobby gevoerd voor Marokko of anderszins bij andere landen steun gezocht voor een keus voor Afrika. "De KNVB kiest vanuit onze eigen kernwaarden, we kiezen vanuit Nederlandse invalshoek, de KNVB laat gewoon het eigen geluid horen van ons voetbal’’, zegt Gijs de Jong.

Benadrukt wordt, dat bewust gekozen is voor de toekomst van het voetbal op zoveel mogelijk plaatsen in de wereld. Het moet, zo vindt de bond, mogelijk blijven dat er in ‘kleinere’ landen – landen met minder economische slagkracht - een groot toernooi gespeeld wordt. "Voetbal moet bereikbaar zijn voor iedereen, voor alle landen en continenten’’, zegt Van Praag, "Ook letterlijk. Marokko is ook voor voetballiefhebbers eenvoudig bereikbaar vanuit ons land, ook de afstanden binnen Marokko zelf zijn eenvoudig berijdbaar.’’

Dat de KNVB ruim voor de beslissende vergadering naar buiten treedt met zijn stem, komt voort uit het streven naar optimale transparantie, ook in kwesties als deze.