Nieuws/Sport
2162499
Sport

Martens reddende engel bij Oranjeleeuwinnen

Lieke Martens zet een dribbel in.

Lieke Martens zet een dribbel in.

Lieke Martens heeft de Oranjeleeuwinnen dinsdag in een uitverkocht Abe Lenstra-stadion aan een benauwde zege op Slowakije geholpen.

Lieke Martens zet een dribbel in.

Lieke Martens zet een dribbel in.

De aanvalster van FC Barcelona schoot de ploeg van bondscoach Sarina Wiegman in de blessuretijd naar een overwinning: 1-0. Met rechts krulde de 25-jarige Martens, vorig jaar uitgeroepen tot beste speelster van de wereld, de bal in de verre hoek. Het was voor Martens haar 39e doelpunt in 92 interlands.  

Lees ook: Martens had het moeilijk: 'Heel taai'

Door de overwinning staat Nederland na zeven duels op 19 punten in groep 3 van de WK-kwalificatie. Vier punten meer dan Noorwegen dat wel een wedstrijd minder speelde. Noorwegen voetbalt op 31 augustus nog tegen het nog puntloze Slowakije.

De Noorse voetbalsters wonnen dinsdag van Ierland. Caroline Hansen maakte het enige doelpunt in Stavanger (1-0). Ze benutte in de 25e minuut een strafschop.

Lees ook: Wiegman komt superlatieven tekort voor Martens

Bondscoach Sarina Wiegman zingt mee met het Wilhelmus.

Bondscoach Sarina Wiegman zingt mee met het Wilhelmus.

Noorwegen en Nederland sluiten de groepsfase op 4 september af met een onderling duel in Oslo. De groepswinnaar plaatst zich rechtstreeks voor het WK van volgend jaar in Frankrijk. De vier beste nummers twee van zeven poules strijden in de play-offs om één startbewijs.

Wave

Twee dagen voor de start van het WK voor de mannen in Rusland liep het Abe Lenstra-stadion met 24.000 toeschouwers helemaal vol voor de regerend Europees kampioen. Enthousiaste ouders en kinderen, veelal in het oranje, keken uit naar een doelpuntenfestijn. Nederland had de uitwedstrijd tegen Slowakije al ruim gewonnen (5-0). Misschien was voor eigen publiek een score richting de dubbele cijfers wel mogelijk.

Shanice van de Sanden wordt op de huid gezeten door Jana Vojtekova.

Shanice van de Sanden wordt op de huid gezeten door Jana Vojtekova.

De wave golfde met enige regelmaat over de volle tribunes en speelsters van Wiegman werden luidkeels aangemoedigd. Toch hield vooral in de eerste helft het spel van Nederland niet over. De thuisploeg was veel in balbezit maar Maria Korenciova, de doelvrouw van de bezoeksters, bleef vrij eenvoudig overeind. In de tweede helft werd Oranje steeds gevaarlijker met basisspeelsters van buitenlandse clubs en Ajax, de kampioen en winnaar van de beker van Nederland.

Martens liet af en toe zien waarom ze als beste voetbalster van de wereld door het leven gaat. Op rechts zorgde Shanice van de Sande, de kersverse winnares van de Champions League, voor dreiging. Oranje kreeg ook mooie mogelijkheden om de score te openen. Maar Jill Roord schoot in kansrijke positie naast en over en ook Lineth Beerensteyn wist twee enorme kansen niet te verzilveren. Slowakije leek op weg naar het eerste puntje in het WK-kwalificatietoernooi totdat Martens nog een keer haar klasse liet zien en in blessuretijd scoorde.