Nieuws/Sport
2162839
Sport

'Het is natuurlijk geen toeval'

Wiegman komt superlatieven tekort voor Martens

Bondscoach Sarina Wiegman zingt mee met het Wilhelmus.

Bondscoach Sarina Wiegman zingt mee met het Wilhelmus.

Met een geplaatst schot hielp Lieke Martens de Nederlandse voetbalsters in blessuretijd nog aan een zege op Slowakije (1-0) in de WK-kwalificatie.

Bondscoach Sarina Wiegman zingt mee met het Wilhelmus.

Bondscoach Sarina Wiegman zingt mee met het Wilhelmus.

"Het is natuurlijk geen toeval dat zij scoort", jubelde bondscoach Sarina Wiegman. "Zij is van pure klasse." 

Waar haar meeste ploeggenoten teleurstelden in een uitverkocht Abe Lenstra-stadion, daar maakte Martens af en toe acties die aan sierlijke buitenspelers van haar collega's bij de mannen deden denken. Hakballetje hier, balletje door de benen van de tegenstandster daar.

Haar mooiste uithaal bewaarde ze voor de blessuretijd. "Wat een goal", juichte Wiegman. "En wat een jaar voor haar."

Martens veroverde vorig jaar de Europese titel met Nederland. Ze werd verkozen tot beste voetbalster van dat toernooi, en later als beste voetbalster van Europa en de hele wereld. De mannen van Barcelona hebben Messi en de vrouwen Martens. "Ze is daar echt heel bekend", zei Wiegman. "Ze kan soms zelfs lastig over straat."

Wiegman werd zenuwachtiger en zenuwachtiger in de slotfase, zo bekende ze. Oranje kreeg veel kansen, maar kwam zonder de aanwezige spits Vivianne Miedema maar niet tot scoren. "Slowakije was nog wel zonder punten, maar ik vond ze goed verdedigen. Gelukkig scoren we nog, dat is echt heel belangrijk."

Als Noorwegen op 31 augustus ook wint van Slowakije, dan heeft Oranje in een rechtstreeks duel op 4 september in Oslo aan een punt genoeg voor de groepswinst en een rechtstreeks ticket voor het WK van volgend jaar in Frankrijk. "Na deze zege hebben we aan een gelijkspel tegen Noorwegen voldoende", rekende Wiegman. "Natuurlijk wordt dat een hele klus maar zonder deze zege hadden we daar moeten winnen. Als we tweede worden dan kunnen we nog via de play-offs naar het WK maar we willen het in Noorwegen beslissen."