Nieuws/Sport
2163027
Sport

Dollars maken het verschil bij toewijzing WK 2026

FIFA-baas Gianni Infantino

FIFA-baas Gianni Infantino

Hoewel de onafhankelijke evaluatiecommissie het gezamenlijke WK-bid van Canada, Mexico en de Verenigde Staten aanzienlijk hoger inschatte, zal de KNVB vandaag toch voor Marokko stemmen als land dat in 2026 het WK voetbal mag organiseren. Volgens bondsvoorzitter Michael van Praag vooral als teken van loyaliteit richting het Afrikaanse continent dat het Nederlandse voetbal zoveel heeft gebracht.

FIFA-baas Gianni Infantino

FIFA-baas Gianni Infantino

Daarmee kiest ons land voor de underdog, want in de laatste toetsing van de evaluatiecommissie haalde Marokko met een score van 2.75 van de 5 getoetste hoofdpunten net de grens van meer dan 50% die nodig is om het bid door te mogen zetten. Het United-bid scoorde positief op 4 van de 5 punten. De minpunten inzake de Marokkaanse kandidatuur zitten ’m vooral in de stadions, accommodatie en infrastructuur.

Daar tegenover staat het Amerikaanse bid, waar het WK bij wijze van spreken morgen al gehouden zou kunnen worden.

Daarnaast is er een groot verschil in opbrengst. United gaat uit van een omzet van 11 miljard euro, waarvan 1 miljard euro richting de FIFA stroomt. Marokko zit op de helft van dit bedrag.

En omdat dollars binnen de FIFA nog altijd het verschil maken is het daarom niet helemaal verrassend dat diverse Afrikaanse en Arabische landen al aangegeven hebben op het United-pact te zullen stemmen.

Tijdens het 68e FIFA Congres zal vanmiddag meteen duidelijk worden wie, na de controversiële toewijzingen van de WK’s 2018 en 2022 aan Rusland en Qatar, het WK in 2026 gaat organiseren. De keuzes van de 207 stemgerechtigde landen zijn openbaar en de spelregels zijn dit keer uiterst simpel: wie 104 stemmen scoort wint.

.

.