Nieuws/Sport
216337569
Sport

Handbiker nog altijd stabiel maar kritiek

Schedeloperatie van vijf uur voor Alex Zanardi

Alessandro Zanardi in 2017

Alessandro Zanardi in 2017

Handbiker Alex Zanardi heeft voor de derde keer na zijn zware ongeluk een lastige operatie ondergaan. De ingreep aan zijn schedel duurde zo’n 5 uur. De toestand van de populaire Italiaan blijft stabiel maar kritiek, laat de directie van een ziekenhuis in Siena weten.

Alessandro Zanardi in 2017

Alessandro Zanardi in 2017

Na twee hersenoperaties behandelden artsen nu enkele breuken in de schedel van de 53-jarige Zanardi. De Italiaan ligt nog steeds op een afdeling intensive care. Hij wordt daar in een kunstmatig coma gehouden. De viervoudig paralympisch kampioen en voormalig autocoureur botste 2,5 week geleden met zijn handbike op volle snelheid tegen een vrachtwagen.

Zanardi reed in de jaren 90 in de Formule 1 en werd in 1997 en 1998 twee keer kampioen in de CART-series. De Italiaan wordt binnen de sportwereld gezien als een bron van inspiratie, vooral door de wijze waarop hij zich terugknokte na z’n crash op een Duits circuit in de CART-series in 2001. Beide benen moesten worden geamputeerd, maar met twee kunstbenen keerde hij terug in de autosport.

Als handbiker veroverde hij vier gouden medailles bij de Paralympische Spelen van Londen 2012 en Rio 2016.