Nieuws/Sport
2164248
Sport

'Pyromaan die eigen huis in de fik steekt'

Spanje ontslaat bondscoach dag voor WK

Julen Lopetegui (links)

Julen Lopetegui (links)

Een opmerkelijke actie van de Spaanse voetbalbond (RFEF). Een dag voor het WK voetbal zit bondscoach Julen Lopetegui niet meer op de bank. Hij is ontslagen. 

Julen Lopetegui (links)

Julen Lopetegui (links)

Dinsdag werd bekend dat Lopetegui na het WK trainer wordt van Real Madrid en dat zorgde voor veel commotie in Spanje. "Een pyromaan die zijn eigen huis in de fik steekt'', zo noemen de Spaanse media de keuze van Lopetegui.

Een maand geleden verlengde Lopetegu zijn contract nog tot medio 2020, maar is kort voor het WK gevallen voor het aanbod om Zinedine Zidane op te volgen bij de winnaar van de Champions League.

"We zijn gedwongen afscheid te nemen van de coach. De onderhandelingen tussen Lopetegui en Real Madrid gebeurden achter onze rug om," verklaarde bondsvoorzitter Luis Rubiales het ontslag van Lopetegui. 

Hierro

Rubiales wil zo min mogelijk wat veranderen aan de staf. Technisch directeur Fernando Hierro lijkt in combinatie met Onder21-trainer Albet Celades de voornaamste kandidaat om vrijdag tegen Portugal als bondscoach op de bank te zitten.

Lopetegui volgde na het EK 2016 Vicente Del Bosque op bij de wereldkampioen van 2010. Onder zijn leiding bleef Spanje ongeslagen in de kwalificatie voor het WK in Rusland. La Roja wordt gezien als een van de favorieten voor de wereldtitel.

Spanje begint op 15 juni aan het WK met de Zuid-Europese derby tegen Europees kampioen Portugal. Daarna volgen groepsduels met Iran en Marokko.