Nieuws/Sport
2165703
Sport

'Echt een gemiste kans'

KNVB treurt mee met Marokko

Secretaris-generaal Gijs de Jong van de KNVB.

Secretaris-generaal Gijs de Jong van de KNVB.

De Nederlandse voetbalbond KNVB vindt het jammer dat het WK van 2026 niet in Marokko, maar in de Verenigde Staten, Canada en Mexico wordt gehouden.

Secretaris-generaal Gijs de Jong van de KNVB.

Secretaris-generaal Gijs de Jong van de KNVB.

"Qua resultaat is het echt een gemiste kans", zei secretaris-generaal Gijs de Jong, die samen met bondsvoorzitter Michael van Praag in Moskou aanwezig was op het FIFA-congres. "We hadden het Marokko en Afrika gegund. Het voetbal en dus ook de toernooien moeten ook bereikbaar zijn voor kleinere landen en minder welvarende regio's."

De KNVB liet een dag voor de verkiezing al weten op Marokko te gaan stemmen. "We zijn duidelijk geweest voor iedereen", zei Van Praag. "De FIFA, en wij ook, vonden dat ook Marokko een goed en betrouwbaar 'bid' had uitgebracht. Daarnaast wilden we als KNVB loyaliteit tonen met de vele voetballers van Marokkaanse origine die een belangrijke rol spelen in onze competities. Ik heb daarop veel goede reacties gekregen. Dat deed me goed."

Het Noord-Afrikaanse land kreeg 65 stemmen, het gecombineerde Amerikaanse 'bid' meer dan het dubbele aantal (134). "Deze verkiezing kwam tot stand in een democratisch en vooral zeer transparant proces", zei Van Praag, die namens de KNVB mocht stemmen. "Daar ben ik blij om. Jammer voor Marokko, maar de voetbalwereld heeft gesproken. Zo gaat dat."

Voorzitter Fouzi Lekjaa van de Marokkaanse voetbalbond ziet het WK 2026 aan zijn neus voorbijgaan.

Voorzitter Fouzi Lekjaa van de Marokkaanse voetbalbond ziet het WK 2026 aan zijn neus voorbijgaan.

Voorheen werden de WK's door een select gezelschap bestuursleden van de FIFA achter gesloten deuren toegewezen. "We weten allemaal hoe ondoorzichtig dit spel tot voor kort gespeeld werd", aldus De Jong. "Daar is nu geen sprake van. Een paar seconden na de verkiezing was op een groot scherm te zien wie waarop gestemd had. Dat vond ik wel 'cool' en passend in deze tijd."

Tranen in ogen

De voetbalbazen van de Verenigde Staten, Canada en Mexico vielen elkaar in Moskou met tranen in de ogen in de armen. "Dit is zo'n enorme eer'', stamelde voorzitter Carlos Cordeiro van de Amerikaanse bond. "Bedankt allemaal voor het vertrouwen dat jullie in ons hebben. Het voetbal heeft gewonnen."

Het gecombineerde Amerikaanse 'bid' kreeg met ruime meerderheid de voorkeur boven Marokko (134 tegen 65 stemmen). "We hebben allemaal heel hard gewerkt om dit te bereiken", zei Cordeiro. "We bedanken ook onze vrienden van Marokko. Voetbal verbindt ons, dat is ook de 'spirit' van het WK. Deze sport gaat over grenzen en culturen heen. Met dat in gedachten, wensen we ook Rusland als gastland van het komende WK en alle deelnemende teams veel succes."

Marokko greep voor de vijfde keer naast de WK-organisatie. "We blijven hard werken voor het voetbal, voor de jeugd en om onze droom te realiseren: ooit het WK in Marokko organiseren", zei bondsvoorzitter Fouzi Lekjaa.