Sport/Autosport
2173411
Autosport

Toyota van Alonso pakt pole op Le Mans

Fernando Alonso

Fernando Alonso

LE MANS - Fernando Alonso gaat zaterdag vanaf de eerste startplaats op jacht naar de winst in de 24 Uur van Le Mans.

Fernando Alonso

Fernando Alonso

De Spanjaard deelt samen met de Japanner Kazuki Nakajima en Sébastien Buemi uit Zwitserland de Toyota met het startnummer 8, die de snelste bleek tijdens de drie kwalificatiesessies. In de laatste sessie zette Nakajima de beste tijd neer op het 13,626 kilometer lange Circuit de la Sarthe: 3.15,377.

De Toyota met nummer 8 was daarmee precies 2 seconden sneller dan de andere Toyota (startnummer 7), die wordt gedeeld door Mike Conway, Kamui Kobayashi en José Maria López. ,,Ik ben heel blij dat Kamui ons op pole heeft gezet, dat wilden we ook'', zei Alonso, die doorgaans in de Formule 1 rijdt. ,,Maar we hebben nog niets, dit is pas de voorbereiding op de race. We hebben 24 lange uren voor ons. Tot nu toe gaat alles goed, we hebben geen enkel probleem met de auto. We zijn er klaar voor.''

Triple Crown of Motorsport

De 36-jarige Spanjaard aast op de 'Triple Crown of Motorsport'. Tot nu toe slaagde alleen de Brit Graham Hill erin de drie iconische races die daaronder vallen (Grote Prijs van Monaco, Indy 500 en 24 Uur van Le Mans) te winnen. Alonso heeft de GP van Monaco op zijn erelijst staan en probeert tussen de Formule 1-races door ook de andere twee te winnen. Vorig jaar reed hij aan de leiding op de 'Oval' in Indianapolis toen zijn bolide stuk ging.

De Toyota's zijn de grote favoriet voor de winst in de 86e editie van 'Le Mans', zeker nu concurrent Porsche niet meedoet. Veel zal afhangen van de betrouwbaarheid van de auto's. Vorig jaar werden de Japanse bolides allemaal getroffen door technische problemen.