2173524
Sport

Golfer Johnson bij kwartet koplopers US Open

Dustin Johnson

Dustin Johnson

SOUTHAMPTON - De Amerikaanse golfer Dustin Johnson heeft zijn topvorm meegenomen naar Shinnecock Hills, de locatie van de 118e editie van het US Open.

Dustin Johnson

Dustin Johnson

De nummer 1 van de wereld legde de eerste ronde van de Amerikaanse major af in 69 slagen (1 onder par) en staat daarmee aan kop van de ranglijst, samen met drie andere golfers: zijn landgenoten Scott Piercy en Russell Henley en de Engelsman Ian Poulter.

,,Voor mijn gevoel heb ik alles vandaag goed gedaan'', zei Johnson, die vorige week de St. Jude Classic in Memphis won en daarmee de eerste plek op de wereldranglijst weer overnam van Justin Thomas. De 33-jarige Amerikaan was twee jaar geleden de beste op het US Open en aast nu op zijn tweede major. ,,Ik wist dat het zwaar zou worden gezien de omstandigheden. Het is dan zaak om de hele dag gefocust en geduldig te blijven, dat heb ik gedaan.'' Johnson wist vier birdies tegenover drie bogeys te zetten.

De harde wind maakte lage scores nagenoeg onmogelijk op Long Island, ten oosten van New York. Toppers als Phil Mickelson, Bubba Watson (beiden 77 slagen), Tiger Woods, Jordan Spieth (beiden 78), Jason Day (79) en Rory McIlroy (80) konden maar moeilijk omgaan met de wind en staan na de eerste dag al op forse achterstand. Zowel drievoudig winnaar Woods als Spieth, de kampioen van 2015, moest al vroeg een triple-bogey (+3) invullen op zijn scorekaart. Voor Woods betekende de 78'er zijn slechtste ronde ooit op het US Open.

,,Het was lastig, maar dan nog mag ik niet twee keer een dubbele bogey en zelfs een triple maken'', erkende de 42-jarige Amerikaan, die op de weg terug is na lang blessureleed.