Sport/WK 2018
2177926
WK 2018

Ex-WK-arbiters Keizer en Van der Ende lovend over optreden van Nederlander

’Dikke voldoende voor Björn Kuipers’

Björn Kuipers helpt de Egyptenaar Amr Warda overeind.

Björn Kuipers helpt de Egyptenaar Amr Warda overeind.

Echt uitblinken was tijdens Egypte-Uruguay (0-1) onmogelijk voor Björn Kuipers, vindt Mario van der Ende. "Daar kreeg hij te weinig voor te doen", aldus de ex-arbiter die op de WK’s van 1994 en 1998 floot.

Björn Kuipers helpt de Egyptenaar Amr Warda overeind.

Björn Kuipers helpt de Egyptenaar Amr Warda overeind.

"Maar Björn scoorde een dikke voldoende." Toch vond Van der Ende, die de ’draak van een wedstrijd’ vlak voor tijd zag worden beslist door José Gimenez, het jammer dat Kuipers net niet de perfecte wedstrijd floot. "Hij had de eerste helft uitstekend door dat Abdalla El Said een schwalbe maakte, maar ’vergat’ een gele kaart te geven. Dat had een bonuspunt kunnen zijn, maar werd nu een minnetje achter zijn naam."

Jan Keizer floot onder meer op het WK van 1986 in Mexico, waar hij de leiding had over de wedstrijden Italië-Argentinië (groepsfase) en Denemarken-Spanje (tweede ronde). De 77-jarige Volendammer zat aan de buis gekluisterd tijdens Egypte-Uruguay en toonde zich vol lof over het optreden van Kuipers.

Soeverein

"Héél soeverein", concludeerde Keizer. "Hij dwong binnen een paar minuten al volledige acceptatie af bij beide teams en dat is de hele wedstrijd zo gebleven. Kuipers was voortdurend in de buurt van de bal, durfde op gezette tijden de voordeelregel toe te passen en ook de samenwerking met zijn assistenten oogde perfect. Hij toonde zich een echte leider."

Keizer vindt het lastig om er één hoogtepunt uit te lichten. "Ik vond het in z’n geheel een arbitrale topprestatie. En dat in zo’n wedstrijd, in het begin van het belangrijkste voetbaltoernooi ter wereld. De druk die daarop staat is ongekend, vergis je niet. Petje af voor Kuipers en zijn team."