Sport/WK 2018
2179649
WK 2018

Scandinaviërs geven enorme kansen weg, maar winnen wel

Denemarken boekt zwaarbevochten zege op Peru

Yussuf Poulsen (tweede van rechts) is de gevierde man bij de Denen.

Yussuf Poulsen (tweede van rechts) is de gevierde man bij de Denen.

SARANSK - Denemarken is het WK begonnen met een 1-0 overwinning op Peru, en daarmee werden de Scandinaviërs ontzettend ruim beloond.

Yussuf Poulsen (tweede van rechts) is de gevierde man bij de Denen.

Yussuf Poulsen (tweede van rechts) is de gevierde man bij de Denen.

Want wat de ploeg van bondscoach Age Hareide met name in het eerste bedrijf liet zien, hield niet over. In het eerste half uur kwam alleen middenvelder Thomas Delaney in de buurt van het Peruaanse doel, toen hij het met een afstandsschot probeerde. Doelman Pedro Gallese hoefde echter niet in actie te komen, want het harde schot van Delaney vloog over zijn doel.

Eriksen

Denemarken begon met Feyenoord-spits Nicolai Jørgensen in de basis, maar de topscorer van de Eredivisie van het seizoen 2016-2017 kwam niet in het spel voor. Ook spelmaker Christian Eriksen kon de Denen niet bij de hand nemen. Peru liet zich via Yoshimar Yotun en André Carrillo zien, maar de Deense goalie Kasper Schemichel trad bij beide schoten handelend op.

Voormalig PSV’er Jefferson Farfan leek na ruim een half uur op weg naar de openingstreffer, maar op het moment dat de Peruaan wilde uithalen, gooide de Deen Simon Kjaer zich met een goed getimede sliding in de baan van het schot. Vijf minuten voor rust mocht Eriksen in kansrijke positie aanleggen voor een vrije trap, maar de Deen schoot in de muur. De rebound van Ajacied Lasse Schöne (die na een half uur de geblesseerde William Kvist was komen vervangen) was een prooi voor Gallese.

Gemiste strafschop

Op slag van rust kreeg Peru dé kans om aan de leiding te komen, toen Christian Cueva een strafschop mocht nemen. De middenvelder was neergelegd door Yussuf Poulsen, wat in eerste instantie niet werd uitgelegd als een strafschop. Maar nadat scheidsrechter Bakary Gassama de beelden had teruggezien, ging de bal alsnog op de stip. Cueva had zijn zenuwen echter niet in bedwang en schoot na een rare aanloop hoog over.

Na een klein uur spelen kwam Denemarken via een vloeiende aanval op voorsprong. Pione Sisto stuurde Eriksen weg, die op zijn beurt Poulsen lanceerde. De middenvelder maakte de fout van zijn veroorzaakte strafschop goed en schoot in de korte hoek raak. De goal die de wedstrijd openbrak was de opmaat voor een uitserst vermakelijk laatste half uur, waarin beide ploegen enorme kansen kregen.

Farfan faalt

De grootste waren voor Peru. De veelbesproken invaller Paolo Guerrero was er met een hakje dichtbij, terwijl ook Farfan een uitgelezen mogelijkheid op de 1-1 kreeg. De oud-PSV’er zag zijn zwakke schot gestopt door Schmeichel, die eveneens uitstekend redde op een vrije schietkans voor Edison Flores.

Aan de andere kant verzuimden Jørgensen (slap schot) en Eriksen (prima ingreep Gallese) om de wedstrijd namens de Denen te beslissen. Met voormalig PSV’er Mathias ’Zanka’ Jörgensen als extra slot op de deur trokken de Scandinaviërs de wedstrijd over de streep, waardoor de ploeg nu samen met Frankrijk met drie punten aan kop gaat in groep C.