Nieuws/Sport
2180520
Sport

Moto2-coureur Bendsneyder puntloos naar Dutch TT

Bendsneyder moest opgeven.

Bendsneyder moest opgeven.

Moto2-coureur Bo Bendsneyder staat over twee weken nog steeds puntloos aan de start van zijn thuisgrandprix op het TT Circuit Assen.

Bendsneyder moest opgeven.

Bendsneyder moest opgeven.

De Rotterdammer maakte op het Circuit de Barcelona-Catalunyna een teleurstellend weekeinde door. Hij kwalificeerde zich met een 26e startpositie al weinig rooskleurig voor de Gran Premi Monster Energy de Cataluyna en in de Moto2-race was hij al snel uitgeschakeld.

In de eerste ronde kwam de 19-jarige coureur van het Franse Tech3 Racing in aanvaring met de Italiaan Stefano Manzi en de Fin Niki Tuuli. Het was de tweede maal op rij dat Bendsneyder vroegtijdig van het strijdtoneel verdween. In de voorgaande grand prix in Mugello moest hij al meteen na de start opgeven door een technisch probleem aan zijn Mistral 610-machine. Pijnlijk voor de Nederlander was dat zijn teruggekeerde teamgenoot Remy Gardner als vijftiende een WK-punt opstreek na een absentie van drie races vanwege een zware blessure. De zoon van oud-wereldkampioen Wayne Gardner brak zijn benen tijdens een motorcrosstraining.

De even oude Fransman Fabio Quartararo beleefde daarentegen zijn meest succesvolle dag in zijn nog jonge grandprixloopbaan. Hij pakte niet alleen voor het eerst de pole, maar ook zijn eerste overwinning. Het was voor chassisbouwer Speed Up ook de eerste zege sinds 2015. 

Quartararo werd als een van de grootste talenten in de MotoGP-wereld begroet, maar hij bleef in 31 starts in de lichtste Moto3-klasse verstoken van triomfen. Ook vorig jaar in zijn rookie-seizoen in de Moto2 met zwaardere machines wist hij op een Kalex-chassis nimmer naar het podium te koersen. "Ik kan nog steeds niet geloven dat ik heb gewonnen", was zijn oprechte verbazing.

De Portugees Miquel Oliviera eindigde op zijn KTM op enige afstand als tweede voor de Spanjaard Alex Marquez op Kalex. Oliviera naderde WK-leider Francesco Bagnaina die slechts achtste werd tot op 1 punt in de stand.