2192435
Voetbal

’Sturm Graz geen makkie voor Ajax’

Deni Alar (Sturm Graz)

Deni Alar (Sturm Graz)

De laatste twee keer dat Ajax een Oostenrijkse tegenstander had, ging het mis: in de Europa League tegen Red Bull Salzburg (2014) en in de voorronde van de Champions League tegen Rapid Wien (2015). „Dus Ajax zal nu toch wel zijn gewaarschuwd?”, vraagt Oostenrijk-kenner Bernard Schuiteman zich af. Het lot koppelde de Amsterdammers in de tweede voorronde van de Champions League aan Sturm Graz. „En dat is beslist geen makkie.”

Deni Alar (Sturm Graz)

Deni Alar (Sturm Graz)

De oud-Feyenoorder, nu scout van Manchester United in Oostenrijk, noemt het een voordeel dat de nummer twee van de afgelopen Bundesliga (transfervrij) twee bepalende spelers kwijtraakte. „Linksbuiten Thorsten Röcher aan Ingolstadt en rechtervleugelverdediger Marvin Potzmann aan Rapid Wien”, aldus Schuiteman.

Rijzende ster

„Daartegenover staat dat de club Dario Maresic heeft kunnen behouden. Hij is een centrale verdediger van achttien jaar, speelde zich in het competitie-elftal van het seizoen en werd als grote rijzende ster van Oostenrijk begeerd door een aantal topclubs. En ook rechtermiddenvelder Stefan Hierländer blijft. Hij is international, kon transfervrij weg, maar heeft er toch voor gekozen om bij te tekenen.”

Het grootste gevaar schuilt volgens de Nederlander in Deni Alar. In dienst van Rapid Wien was de spits er drie jaar geleden bij toen Ajax werd verslagen. „Je ziet hem 89 minuten niet, maar elke kans is raak.”

Moderne trainer

In Heiko Vogel (42) heeft Sturm Graz volgens hem een moderne trainer. „Tactisch variabel. En hij weet de tegenstanders altijd goed te analyseren. Ajax is favoriet, maar mag Sturm Graz zeker niet onderschatten. Dan gaat het voor de derde keer op rij mis.”

Ajax speelt op 24 of 25 juli eerst thuis. Een week later volgt de return in Oostenrijk. Vandaag horen Vitesse en AZ bij de loting aan wie zij in de tweede voorronde van de Europa League worden gekoppeld.