Sport/Wielrennen
2192948
Wielrennen

Dumoulin juicht voor België op het WK

Tom Dumoulin op training in de Alpen.

Tom Dumoulin op training in de Alpen.

BELLE PLAGNE - Op 2050 meter hoogte bereidt Tom Dumoulin zich voor op de Tour de France. Voor twaalf dagen is een appartement in de Franse Alpen zijn thuis.

Tom Dumoulin op training in de Alpen.

Tom Dumoulin op training in de Alpen.

Kamergenoot is zijn jeugdvriend Thomas, met wie hij bij wielervereniging de Bergklimmers zijn eerste wedstrijdkilometers maakte en die als gediplomeerd sportmasseur zijn ploeg uit de brand helpt. Verder vergezellen zijn Deense ploeggenoot Søren Kragh Andersen en coach Brian Stephens hem in het skioord dat ietwat hoger ligt dan La Plagne.

De 19 kilometer lange klim naar La Plagne is in Nederland vooral bekend van de heroïsche zege die Michael Boogerd er in de Ronde van Frankrijk van 2002 boekte. Nu overheerst de rust en zie je bij het invallen van de avond zelfs nog een bergmarmot die zich aan de rand van de asfaltweg laat zien. In plaats dat je naar een skistation rijdt, lijkt het alsof je naar het einde van de wereld reist.

Een welkome afleiding vormt het WK voetbal, waarbij Dumoulin bij afwezigheid van Oranje voor de Rode Duivels is. „Ik woon immers al twee jaar bij Maastricht net over de grens in België”, legt hij zijn keuze voor onze zuiderburen uit. En als er dan echt een dood moment is, is er nog altijd FIFA World Cup op de Playstation.

Lees de hele reportage met Tom Dumoulin in de premiumeditie van De Telegraaf/Telesport van woensdag 20 juni.