Nieuws/Sport
2194673
Sport

Blog Carolijn Brouwer in de Volvo Ocean Race

Drie dagen agressief

Carolijn Brouwer (44) zeilt haar derde Volvo Ocean Race aan boord van het Dongfeng Race Team. Speciaal voor de Telegraaf maakt zij elke 14 dagen een blog. Na de tiende etappe staat haar team samen met Brunel en Mapfre met 65 punten gelijk aan de top van het algemeen klassement. Wie van de drie het eerst in den Haag aankomt wint de race. Spannender kan niet.

Tactiek

Het is nu de bedoeling dat ik als eerste vrouw ooit de Volvo Ocean Race ga winnen. Dan moeten we de etappe naar Scheveningen winnen of in elk geval vóór de andere kanshebbers binnenkomen. Er is geen mooiere etappe om te winnen dan die naar Den Haag. De laatste etappe is voor iedereen thuiskomen, maar natuurlijk gaat het nu alleen om de eindzege. Deze week moesten Abby Ehler van Brunel, Sophie Ciszek van Mapfre en ik op het podium komen. Richard Brisius, nu de baas van de Ocean Race, maar vroeger onze teammanager bij SCA, kent ons alle drie op zijn duimpje. Hij zei: “Een van deze drie toppers wordt de eerste vrouw die de Volvo Ocean Race wint.” Toen we op het podium stonde, schreeuwde Ieder team voor zijn eigen dame. Maar de jongens van mijn team zeiden: we zien jou niet als vrouw, we zien jou als gelijk bemanningslid. Ik werd in het zonnetje gezet, maar in mijn team ben ik gewoon eentje van het team. Het feit dat je vrouw bent is bij ons niet extra bijzonder. Onze instelling is: “Wij zijn een hecht team en wij gaan winnen, klaar.” Dat siert ons team. Bij ons is vrouw of geen vrouw geen ding.

Geschiedenis

Van iedereen die meedoet heeft nog nooit iemand in deze situatie gezeten met drie teams die voor de laatste etappe gelijk staan. Of je de America’s Cup hebt gewonnen, of Olympisch goud of al 8 keer hebt meegedaan of de race al meerdere keren hebt gewonnen, voor iedereen is dit uniek. Ik vind het heel speciaal dat wij deel uitmaken van een stuk geschiedenis, want deze race gaat de geschiedenisboeken in, dat is zeker. Bij ons loopt alles rustig en normaal. We zijn nooit lager geëindigd dan de vierde plek. Tegelijkertijd hebben we wel tegen elkaar gezegd dat we 8 maanden heel constant hebben gevaren en gelijk met twee anderen staan, terwijl we nog geen etappe hebben gewonnen. We hebben geen extra punten gehad voor een etappeoverwinning, zoals de andere twee. Nu kijken we in ons team elkaar aan en zeggen: “er moet toch een tandje bij.” De sfeer is harmonieus, iedereen is aardig, maar we moeten elkaar nog meer opzwepen. Niet met de lierhandels gooien, maar wel een tandje erbij. Daar zijn we heel open in.

Geen spijt

We zullen de laatste drie dagen agressief varen. Aanvallen. Het wordt geen matchracen want je moet twee boten in de gaten houden. We gaan aanvallen en zo hard mogelijk varen. Dit moet onze beste race ooit worden. Dat is het enige dat telt. Als het niet zou lukken, ben ik enorm teleurgesteld, want ik ben heel competitief. Het is net als met een Olympische campagne. Je zet je jarenlang in voor het beste resultaat. Die instelling heeft me hier gebracht. Ik kan zeker terugkijken en zeggen, ik heb alles gegeven. Ook kan ik geen spijt hebben dat ik dingen niet heb gedaan. Ik had nooit bij een ander team willen zitten. Met zijn allen hebben we alles gegeven. Als blijkt dat als een ander team beter is, moet je er mee leven. Je kiest deze sport en hoe harder de strijd is, hoe zoeter de overwinning. Dat is het mooie van sport. De afloop van de race zoals dit keer, dat kan gewoon niet spannender.

Knuffelen

De hele wereld om me heen leeft mee, maar ook de mensen verder weg of die al heel lang geen deel van mijn leven zijn geweest. Mijn studiegenoten uit Leiden van Minerva komen allemaal naar Scheveningen. De moeders van Kyle’s vriendjes (zoon van Carolijn, red.) zitten vastgeplakt aan de racetracker waar ze het wedstrijdverloop nagelbijtend volgen. Kyle was er de laatste twee etappes niet bij. Die ga ik als eerste knuffelen. Scheveningen wordt voor ons allemaal thuiskomen dus het wordt een geweldig groot feest. Liefst dubbel omdat we winnen. Maar eerst ga ik dat kleine mannetje knuffelen. Hij beseft ook dat dit het einde van de race is.