Sport/WK 2018
2201394
WK 2018

Sparks afgemaakt op Twitter: ’Ga terug naar de keuken’

Debuut vrouwelijke commentator op BBC valt slecht

Vicki Sparks

Vicki Sparks

MOSKOU - Portugal won gisteren met 1-0 van Marokko en bezegelde zo het lot van de Noord-Afrikanen. Maar in Engeland is het resultaat van de wedstrijd bijzaak geworden. De BBC pakte uit met een primeur en dat leverde een spervuur aan negatieve reacties op.

Vicki Sparks

Vicki Sparks

De zender liet voor het eerst in de geschiedenis van de Britse televisie een vrouw het live-commentaar verzorgen. Die eer was weggelegd voor Vicky Sparks, maar niet iedereen vond het een goed idee. Op Twitter regende het negatieve reacties, seksistische opmerkingen werden daarbij niet geschuwd.

Sparks is geen onbekende in de Engelse voetbaljournalistiek. Ze is al even verslaggever voor de BBC-programma’s Final Score en Radio Five Live. Sinds gisteren is ze nu ook de eerste vrouw op de Britse televisie die live commentaar geeft bij een voetbalwedstrijd.

Grasmaaier

Een zet die aangemoedigd moet worden, zou je denken. Maar niet alle voetbalfans delen die mening. Sparks kreeg er op Twitter van langs.

’’Ik krijg hoofdpijn van haar” en’ ’Ze probeert te hard” waren de minst harde reacties. ’’Hersenloos gegil” en ’’Haar stem klinkt als een grasmaaier” gingen al een stapje verder, maar het ging pas echter over de schreef met enkele misplaatste seksistische opmerkingen.

Keuken

’’Vicki Sparks, terug naar de keuken jij”, twitterde er een. ’’Hoi BBC, alsjeblieft, sta nooit meer toe dat Vicki een wedstrijd van commentaar voorziet. Sterker nog, laat haar nooit meer in een stadion binnen.”

John Terry kwam ook ongewild in het oog van de storm terecht. De ex-speler van Chelsea, het voorbije seizoen aan de slag bij Aston Villa, postte op zijn Instagram-story een foto van de wedstrijd. “Ik heb dit zonder geluid moeten bekijken”, stond erbij. Half Engeland stond meteen op zijn achterste poten en vermoedde een sneer richting Sparks. “Hij is altijd uitschot geweest”, klonk het onder meer op de sociale media.

de post van Terry op Instagram.

de post van Terry op Instagram.

Terry verwijderde de foto snel en kwam met een verklaring op de proppen. “Ik kwam terug van vakantie en het geluid bleek het niet te doen. Ze konden het nog niet herstellen dus heb ik de wedstrijd simpelweg zonder geluid moeten zien. Mensen maakten er hun eigen verhaal van en nu komt het zelfs in de media. Ik wil daarom duidelijk maken dat het niet klopt wat men zegt.”

Uiteraard waren er ook positieve reacties over het optreden van Sparks. Lang niet iedereen vond haar slecht, sommige waren zelfs onder de indruk. Anderen vinden het dan weer gewoon een uitstekende zaak dat de ban gebroken is en ook vrouwen voetbalpotjes van live commentaar voorzien.