Sport/WK 2018
2206577
WK 2018

Björn Kuipers draait penalty voor Neymar terug

Brazilië slaat in slotfase toe

Brazilië neemt de leiding.

Brazilië neemt de leiding.

Brazilië heeft op het WK op de valreep gewonnen van Costa Rica.

Brazilië neemt de leiding.

Brazilië neemt de leiding.

De ploeg van bondscoach Tite leek zich vrijdagmiddag stuk te bijten op Costa Rica, maar maakte in de laatste minuten twee goals: 2-0. Philippe Coutinho scoorde net als tegen Zwitserland. Neymar maakte de tweede treffer en barstte direct na afloop in tranen uit.

De andere wedstrijd in Groep E staat vrijdagavond op de rol. In Kaliningrad is het dan de beurt aan Servië en Zwitserland.

Keylor Navas grijpt in voordat Neymar gevaarlijk kan worden.

Keylor Navas grijpt in voordat Neymar gevaarlijk kan worden.

Brazilië kwam er voor rust niet door bij de stugge Costa Ricanen. De beste kans was er zelfs voor de kwartfinalist van vier jaar geleden. Celso Borges schoof de bal in de beginfase net naast. Brazilië schreeuwde vlak voor rust om een penalty, maar Kuipers zag terecht niks in een onschuldige botsing.

In de tweede helft ontbrak het de vijfvoudig wereldkampioen aanvankelijk aan geluk in de afronding. Gabriel Jesus teisterde al snel met een kopbal de lat, terwijl een schot van Coutinho er op miraculeuze wijze niet invloog, omdat een verdediger de bal beroerde.

Het is niet de middag van Neymar.

Het is niet de middag van Neymar.

In de 55e minuut was Neymar dicht bij een doelpunt. Een schitterende redding van Real Madrid-goalie Keylor Navas scheidde de ster van Brazilië van een doelpunt.

De beste kans voor Neymar volgde in de 72e minuut. Na een foutje in de verdediging van Costa Rica dook de 26-jarige Braziliaan recht voor het doel op van Navas. Het schot van de aanvaller scheerde naast.

Tien minuten voor tijd leek Neymar dan eindelijk verlossing te vinden. Kuipers legde de bal op de stip, omdat de PSG-aanvaller naar de grond ging. Maar de Nederlandse arbiter draaide die beslissing terug nadat hij de beelden had bekeken.

Het is niet de middag van Neymar, maar hij scoort uiteindelijk wel.

Het is niet de middag van Neymar, maar hij scoort uiteindelijk wel.

Woede maakt zich meester van de Brazilianen. Kuipers pikte het niet en slingerde Neymar op de bon. Ook Coutinho ontving geel.

De Brazilianen leken zichzelf in een heel lastig parket te hebben gewerkt, maar in extremis scoorden Coutinho en Neymar alsnog. Costa Rica ligt er daardoor uit. Brazilië zit op rozen.