2211909
WK 2018

Engeland wervelt langs arm Panama

NOVGOROD - Engeland heeft slechts een helft nodig gehad om Panama in Groep G genadeloos op de pijnbank te leggen. Bij rust stond het al 5-0 voor The Three Lions. Uiteindelijk werd het 6-1.

Door de zege is Engeland net als België zeker van een plaats in de achtste finales. Panama, dat de eerste groepswedstrijd al met 3-0 van België verloor, kwam al na acht minuten op achterstand door verdediger John Stones.

Na 22 minuten maakte Harry Kane vanaf de strafschopstip de 2-0, nadat Jesse Lingard onderuit was gehaald. Daarna was het de beurt aan Lingard zelf, die vanaf rand zestien de bal prachtig in de kruising mikte.

In de laatste vijf minuten van de eerste helft scoorde Engeland nog tweemaal. Eerst maakte Stones vanuit de rebound de 4-0, daarna schoot Kane opnieuw een strafschop binnen nadat diezelfde Stones was vastgehouden.

Harry Kane

Harry Kane

De dubbele cijfers lonkten daardoor halverwege voor Engeland, maar in de tweede helft nam de ploeg van bondscoach Gareth Southgate gas terug. Na een uur maakte Kane wel zijn derde treffer, al had hij daar weinig weet van. Een schot van Lingard kwam fortuinlijk op de hak van de Tottenham Hotspur-spits, die zich overigens in buitenspelpositie bevond. De bal zeilde daardoor tegen de touwen: 6-0. Kane heeft nu vijf treffers en is daarmee momenteel WK-topscorer.

Meer schade liep Panama niet op. Sterker nog, twintig minuten voor tijd vond er een historisch moment plaats. Felipe Baloy zorgde met een fraai schot voor het eerste WK-doelpunt ooit voor Panama. Ondanks de ruime achterstand ontstond er spontaan een feestje op de tribunes bij de vele Panama-fans.

Engeland is door de zege zeker van de achtste finales, net als België. Saillant: beide landen hebben zes punten uit twee duels en een doelsaldo van 8-2. Op de laatste speeldag van de groepsfase strijden de twee teams om de groepswinst.