Sport/WK 2018
2213076
WK 2018

Colombia aan hand van Rodriguez naar ruime zege

Poolse WK-droom spat uiteen

Robert Lewandowski treurt, terwijl de Colombianen feestvieren.

Robert Lewandowski treurt, terwijl de Colombianen feestvieren.

KAZAN - Het is over en uit voor Polen op het WK in Rusland. Onder aanvoering van James Rodriguez liet Coolmbia de Poolse WK-droom uiteen spatten: 3-0.

Robert Lewandowski treurt, terwijl de Colombianen feestvieren.

Robert Lewandowski treurt, terwijl de Colombianen feestvieren.

De cijfers waren duidelijk in Kazan en illustreerden de onmacht van de Polen op dit WK. In de eerste (verloren) wedstrijd tegen Senegal toonden Robert Lewandowski & co al geen enkel spoor van een beetje vorm, en ook tegen Colombia kon de ploeg geen vuist maken.

Milik op de bank

Zonder Arek Milik (hij zat 90 minuten op de bank) slaagde Polen er in de eerste helft om een fatsoenlijke aanval op te zetten of een goede kans te creëeren. Colombia (dat eveneens met een nederlaag aan het WK was begonnen) blonk voor rust ook niet uit in briljant voetbal, maar kwam zo nu en dan nog wel dreigend opzetten. Met Rodriguez terug in de basis, die het duel met Senegal door een blessure nog op de bank was begonnen.

Radamel Falcao verzuimde bij een counter de meegelopen Juan Cuadrado op maat te bedienen, en diezelfde Cuadrado kon na een knappe actie in het strafschopgebied geen ploeggenoot bereiken. Vijf minuten voor rust brak verdediger Yerry Mina de ban. Een kort genomen hoekschop werd door Juan Fernando Quintero bezorgd bij Rodriguez, die de bal richting de Poolse doelmond stiftte. Daar torende Mina boven doelman Wojciech Szczesny uit en kopte de 1-0 binnen.

Kans Lewandowski

Via Quintero en Falcao meldde Colombia zich in de eerste tien minuten na rust opnieuw aan het front, maar kreeg Lewandowski aan de overkant de beste mogelijkheid. De spits van Bayern München controleerde een lange bal knap, maar kwam vervolgens ruimte tekort om zich goed in scoringspositie te manoeuvreren. Colombia-keeper David Ospina gooide zich er goed voor en voorkwam de 1-1.

James Rodriguez en Radamel Falcao vieren de treffer van laatstgenoemde.

James Rodriguez en Radamel Falcao vieren de treffer van laatstgenoemde.

Tien minuten later besliste aanvoerder Falcao het duel. Op aangeven van Quintero schoot El Tigre met buitenkant rechts mooi raak. Cuadrado strooide kort daarop nog meer zout in de Poolse wonde, door een prachtige pass van Rodriguez beheerst af te ronden.

Kraker tegen Senegal

Zo heeft Colombia na de valse start in de eerste wedstrijd nog alle kans om de achtste finale te halen, maar wacht donderdag een heuse kraker tegen Senegal. Winnen de Colombianen, dan zijn ze zeker van een ticket voor de laatste zestien. Bij een gelijkspel is het afhankelijk van het resultaat van Japan tegen Polen. Een nieuwe nederlaag betekent uitschakeling.