Sport/WK 2018
2213307
WK 2018

Nederlander aan basis WK-succes Mexico

Technisch directeur Dennis te Kloese (l.) met de Mexicaanse bondscoach Juan Carlos Osorio.

Technisch directeur Dennis te Kloese (l.) met de Mexicaanse bondscoach Juan Carlos Osorio.

AMSTERDAM - Mexico ligt goed op koers om zich te plaatsen voor de achtste finale, maar kan er ook nog met zes punten uitvliegen. „De honger naar succes neemt alleen maar toe”, zegt Dennis te Kloese (43), de Nederlandse technisch directeur van de Mexicaanse voetbalbond.

Technisch directeur Dennis te Kloese (l.) met de Mexicaanse bondscoach Juan Carlos Osorio.

Technisch directeur Dennis te Kloese (l.) met de Mexicaanse bondscoach Juan Carlos Osorio.

Wat gebeurde er in jullie kamp na de goal van Toni Kroos?

Te Kloese: „Het was niet zo dat we met de vuist op tafel sloegen, maar het was wel jammer. Toen we het hoorden, waren we nog op het vliegveld van Rostov na onze wedstrijd tegen Zuid-Korea (2-1 overwinning, red.). Van een teleurstelling is geen sprake, want we hebben twee heerlijke wedstrijden gespeeld.”

Jullie hebben zes punten, maar moeten opeens flink aan de bak.

„We wisten van tevoren dat we een lastige groep hebben. Alle landen in onze poule kunnen nog door naar de volgende ronde. Het bleef ook rustig na afloop. Na beide overwinningen zijn de families van de spelers en trainers langs geweest. Dat geeft energie.”

Geen onverwachts bezoek van prostituees, zoals vlak voor het WK?

Voorzichtig lachend: „Nee. Het is kinderachtig om nu te zeggen dat dat een indianenverhaal was. Maar ik kan wel melden dat het nieuws naar buiten is gebracht door een magazine dat graag dingen anders ziet dan ze in werkelijkheid zijn. Een van onze spelers was jarig en had een feest georganiseerd op een vrije dag na het trainingskamp. Daar waren veel mensen, maar geen prostituees. Nu is er gelukkig weer rust in de tent. De jongens hebben het intern opgelost. We zijn blij dat het de prestaties niet heeft beïnvloed.”

Hoe ben je in Mexico terecht gekomen?

„Dat is een beetje de schuld van Hans Westerhof. Ik was amateurvoetballer in de Nederlandse hoofdklasse, studeerde rechten en leerde Hans kennen toen hij hoofd jeugdopleidingen was bij Ajax. Toen Hans in 2003 hoofdtrainer werd van Chivas in Mexico, nodigde hij mij uit om mee te gaan. Dat was een ongelooflijke kans. Tot 2008 bleef ik bij Chivas, daarna was ik tot 2011 hoofd jeugdopleidingen bij Tigres in Noord-Mexico, om aansluitend bij de nationale voetbalbond aan de slag te gaan. Sinds vorig jaar ben ik daar ’directeur nationale elftallen’. Ik zit hier al zo lang dat ik amper nog als een buitenlander word beschouwd.”

Wat is jouw rol in dit voorlopige WK-succes?

„Een jaar voordat ik bij de bond aan de slag ging, zijn ze het jeugdvoetbal in Mexico anders gaan benaderen. Alle jeugdteams vanaf onder 15 jaar spelen sindsdien op landelijk niveau en voetballen op dezelfde dag tegen dezelfde club als het eerste elftal. Verder wordt er veel meer in de jeugd geïnvesteerd; van organisatie en infrastructuur tot scouting en technische staf. Ik heb die lijn in 2011 voortgezet, toen ik werd aangenomen als ’hoofd nationale jeugdselecties’. De relatie tussen bond en clubs is in de tussentijd erg verbeterd. Sinds een paar jaar betrekken we de clubs heel nauw bij het proces van de nationale teams en laten we hen ook meepraten over de toekomst van het Mexicaanse voetbal. Dat leidt tot een gevoel van betrokkenheid.”

,,Tijdens interlandperiodes communiceren we heel duidelijk over wat er met de spelers gebeurt en hoe ze er voorstaan. Dat creëert heel veel rust. Bovendien kunnen we veel langer dan voorheen over spelers beschikken voor trainingskampen en reizen naar het buitenland. Daarbij leggen we de lat heel hoog, ook qua tegenstanders. Huidige internationals als Hirving Lozano en Carlos Salcedo hebben dit traject grotendeels doorlopen en maken nu een zeer goede indruk.”

,,Tot slot speelt onze bondscoach Juan Carlos Osorio een belangrijke rol. We hebben hem in 2015 aangesteld. Het is niet gemakkelijk om in Mexico stabiliteit en continuïteit te creëren, omdat het een land is dat erg op korte termijn leeft. Maar de strategie van deze bondscoach is zo goed dat hij die rust en stabiliteit zelf heeft gecreëerd. Hij heeft een goed plan en programma en ligt bovendien goed in de groep.”

Jij bent ook verantwoordelijk voor het functioneren van de bondscoach?

,,Medeverantwoordelijk. We hebben ook nog een secretaris-generaal die daar een grote stem in heeft, plus de president en een aantal clubs met veel invloed. We hebben afgesproken om na het WK met de bondscoach om de tafel te gaan om de afgelopen periode te evalueren en te kijken naar eventuele volgende stappen.”

Jij blijft in ieder geval voorlopig in Mexico?

,,Ik hoop het van harte.”