Nieuws/Sport
2213815
Sport

Komst van Vejinovic lijkt kwestie van tijd

AZ wil nog vijf spelers

Marko Vejinovic is kandidaat om definitief over te nemen van Feyenoord.

Marko Vejinovic is kandidaat om definitief over te nemen van Feyenoord.

ALKMAAR - AZ trekt de komende maanden voor nog minimaal vijf plaatsen spelers aan.

Marko Vejinovic is kandidaat om definitief over te nemen van Feyenoord.

Marko Vejinovic is kandidaat om definitief over te nemen van Feyenoord.

Naast de vervangers van spits Wout Weghorst en rechtsbuiten Alireza Jahanbakhsh, die hoogstwaarschijnlijk een stap hogerop maken, zijn de Alkmaarders nog op zoek naar een centrumverdediger, rechtsback en middenvelder. Voor laatstgenoemde positie is Marko Vejinovic (28), voor wie een meerjarig contract klaarligt, de voornaamste kandidaat.

De middenvelder van Feyenoord was gisteren een opvallend gezicht op het veld van AZ tijdens de eerste training van het seizoen. Vejinovic werd vorig seizoen al gehuurd door de nummer drie van de Eredivisie, maar scheurde begin oktober zijn kruisband af. Inmiddels is hij op de weg terug.

AZ ziet nog steeds een meerwaarde in hem. „We hebben al een middenveld met veel kwaliteit”, vertelt directeur voetbalzaken Max Huiberts. „Maar aangezien we waarschijnlijk een druk programma krijgen, met hopelijk zo lang mogelijk Europees voetbal, hebben we nog een middenvelder met toegevoegde waarde nodig.”

Aangezien alle betrokken partijen positief zijn over een transfer van Vejinovic, lijkt de overgang een kwestie van tijd. Hetzelfde geldt voor het vertrek van Fred Friday, Iliass Bel Hassani, Ben Rienstra, Rens van Eijden, Dabney dos Santos en Jop van der Linden. „Je kunt ervan uitgaan dat die jongens elders hun speeltijd gaan zoeken”, aldus Huiberts, die met aanvoerder Ron Vlaar mondeling overeenstemming bereikte voor een contract tot medio 2019.

Voor Weghorst en Jahanbakhsh is ’concrete belangstelling’. Aangezien ook Friday waarschijnlijk een andere werkgever krijgt, levert AZ mogelijk twee spitsen in. Desondanks zijn de Alkmaarders van plan om daar één vervanger voor terug te halen. „Myron Boadu is heel fit teruggekomen van zijn vakantie. Verder weten we dat Mats Seuntjens heel goed in de spits kan spelen en Ondrej Mihalik is op de weg terug”, aldus Huiberts.

„We zijn wel bezig met een vervanger van Wout. Dat zal iemand worden van wie we denken dat we hem nog beter kunnen maken, zoals Weghorst en Vincent Janssen. Je hoeft in principe geen gearriveerde naam te verwachten.” Voor de rechtsbackpositie waren Giovanni Troupée en Hidde ter Avest in beeld, maar FC Utrecht wilde Troupée niet laten gaan en Ter Avest maakte een droomtransfer naar Udinese.

Nieuwkomers Rody de Boer (doelman), Vince Gino Dekker (aanvaller) en Léon Bergsma (centrumverdediger) waren gisteren wel van de partij. AZ nam deze zomer al drie spelers over van Ajax; naast Bergsma en Dekker ook Mauro Savastano. De laatste twee zijn in eerste instantie voor het beloftenteam gehaald. Huiberts: „Wij denken dat met name Léon goed genoeg is om uiteindelijk in de top van de Eredivisie te spelen. Bij ons krijgt hij alle ruimte om dat te laten zien.”

Vrijdag speelt AZ zijn eerste oefenwedstrijd, volgens traditie op bezoek bij Dirkshorn. Op 26 juli wacht het eerste officiële duel, in de tweede voorronde van de Europa League. De tegenstander komt uit Andorra (Engordany), San Marino (Folgore) of Kazachstan (FC Kairat Almaty). Om de groepsfase te halen, moet AZ in totaal liefst drie voorrondes overleven. Huiberts: „Dat zal een flinke kluif worden, maar we hebben genoeg kwaliteiten om dat voor elkaar te boksen.”