Sport/WK 2018
2217809
WK 2018

Spanje als groepswinnaar tegen Rusland in achtste finale

Ronaldo ontsnapt en stuit nu op Uruguay

Cristiano Ronaldo komt goed weg met geel.

Cristiano Ronaldo komt goed weg met geel.

SARANSK - Iran heeft op de laatste speeldag in groep B van het WK nét niet voor een stunt kunnen zorgen. Spanje en Portugal gaan als nummers 1 en 2 van de groep door naar de achtste finales.

Cristiano Ronaldo komt goed weg met geel.

Cristiano Ronaldo komt goed weg met geel.

Spanje speelde 2-2 tegen Marokko en plaatst zich daardoor op doelsaldo als groepswinnaar voor de achtste finale. De wereldkampioen treft daarin gastland Rusland. Portugal verspeelde in de blessuretijd een voorsprong tegen Iran (1-1), eindigt als tweede en kruist zaterdag de degens met Uruguay.

Zeldzame misser Iniesta

Met Hakim Ziyech en Karim El Ahmadi in de basis namen de Marokkanen tegen Spanje brutaal de leiding. Een zeldzame fout van Andres Iniesta werd keihard afgestraft door spits Khalid Boutaib, die alleen op doelman David De Gea af kon en beheerst scoorde. Vijf minuten later maakte Iniesta zijn fout alweer goed, door de bal terug te leggen op Isco, die de gelijkmaker aantekende.

Na ruim een half uur kreeg Boutaib opnieuw een reuzekans om Marokko op voorsprong te zetten, maar nu vond de spits na een rush vanaf links De Gea op zijn weg. De Marokkanenen lieten zien vastberaden te zijn met een goede indruk afscheid te nemen van het WK, want om de haverklap lag er een Spanjaard op de grond. Al voor rust hadden El Ahmadi, Nordin Amrabat, Mbark Boussoufa en Manuel da Costa een gele kaart te pakken. In de slotfase zorgde Youssef En-Nesyri met een prachtige kopbal voor de tweede keer voor een Marokkaanse voorsprong, maar hakte invaller Iago Aspas op prachtige wijze de 2-2 binnen. En dat leverde Spanje uiteindelijk de groepswinst op.

Capriolen

Iran had in het directe duel met Portugal ook nog een kans om zich te plaatsen voor de laatste zestien, maar dat bleek net aan een te lastige opgave voor basisspeler Alireza Jahanbakhsh en zijn ploeggenoten. Portugal vloog uit de startblokken en had via Ronaldo al na drie minuten op voorsprong moeten komen. Doelman Alireza Beiranvand bracht redding, maar de keeper viel in de fase daarna vooral op door zijn uiterst merkwaardige capriolen.

Desondanks leek de keeper zijn doel tot aan de rust schoon te houden, maar Ricardo Quaresma besloot kort voor de thee anders. Na een combinatie met Adrien Silva schoot de flankspeler met buitenkant rechts in de bovenhoek prachtig raak. En die treffer zette Portugal in een zetel. Iran moest na rust volle bak op jacht naar minimaal twee doelpunten, maar slaagde er niet in om doelman Rui Patricio in de problemen te brengen.

Ronaldo mist penalty

Ronaldo verzuimde tien minuten na rust om zich weer naast Harry Kane aan kop van het topscorersklassement te nestelen. De vedette kreeg een strafschop na tussenkomst van de videoscheidsrechter, maar vond Beiranvand op zijn weg. Het was al de zesde gemiste strafschop van Ronaldo in de nationale ploeg van Portugal.

In de slotfase van de wedstrijd ontsnapte de captain juist. Ronaldo maakte een slaande beweging richting Morteza Pouraliaganji buiten het zicht van de scheidsrechter. Die werd daar op geattendeerd en stond lange tijd bij het videoscherm langs de zijlijn. Na lang nadenken bestrafte de scheidsrechter Ronaldo uiteindelijk met geel, waarmee de wereldsterheel goed weg kwam.

Cruciale misser

Portugal leek de wedstrijd te gaan winnen, maar diep in blessuretijd kwam Iran na hands van Cedric Soares uit een strafschop van Karim Ansarifard op 1-1. In de daaropvolgende aanval kreeg Mehdi Taremi nog een reuzenkans op de 2-1 voor Iran, maar de aanvaller trof het zijnet. Een misser met enorme gevolgen voor beide ploegen.

Was het schot van Taremi er in gegaan, dan was Iran groepswinnaar geworden en Portugal uitgeschakeld geweest. Nu kan Iran de koffers pakken en kunnen de Portugezen zich opmaken voor de achtste finale.