Sport/WK 2018
2217911
WK 2018

Nu al een recordaantal penalty’s op het WK

Cristiano Ronaldo ziet zijn inzet gekeerd.

Cristiano Ronaldo ziet zijn inzet gekeerd.

SARANSK - Het WK is pas net halverwege, maar nu al is in Rusland een recordaantal strafschoppen gegeven.

Cristiano Ronaldo ziet zijn inzet gekeerd.

Cristiano Ronaldo ziet zijn inzet gekeerd.

De strafschop die Cristiano Ronaldo tegen Iran mocht nemen namens Portugal was de negentiende van dit toernooi. Het record stond op achttien strafschoppen, bij de WK’s van 1990, 1998 en 2002. De penalty die Iranin blessuretijd kreeg, bracht het aantal zelfs al op twintig.

De invloed van de videoarbiter is groot op de mondiale eindronde in Rusland. Ook bij Portugal tegen Iran ging de bal twee keer op de stip na interventie van de arbiters achter de tv-camera’s. Scheidsrechter Enrique Caceres had in eerste instantie geen overtreding gezien toen Cristiano Ronaldo in het strafschopgebied onderuitging. Caceres liet doorspelen, maar hoorde even later van de videoarbiters dat hij de beelden moest terugkijken. Op basis daarvan concludeerde hij dat de bal voor de negentiende keer dit toernooi op de stip moest gaan.

Vijfde misser

Ronaldo wist dat record niet op te luisteren met een doelpunt. De Portugese vedette zag zijn strafschop gekeerd worden door de doelman van Iran. Het betekende al de vijfde misser op dit WK, nog één minder dan het record uit 2010.

Karim Ansarifard was in blessuretijd namens Iran wél koelbloedig, maar in tegenstelling tot Ronaldo zien we hem niet terug in de achtste finales van het WK.