Nieuws/Sport
2218017
Sport

Denemarken en Frankrijk denken aan winnen, niet aan salonremise

Geen handjeklap in Luzhniki

De Deense bondscoach Age Hareide.

De Deense bondscoach Age Hareide.

Om het hardst schreeuwen de betrokkenen dat er vanmiddag geen hoofdstuk aan de voetbalgeschiedenis wordt toegevoegd met de titel Handjeklap in Luzhniki.

De Deense bondscoach Age Hareide.

De Deense bondscoach Age Hareide.

De Noorse bondscoach Age Hareide van Denemarken zegt in Moskou dat hij zijn elftal de opdracht geeft om te winnen van Frankrijk terwijl collega Didier Deschamps vertelt dat het winnen van wedstrijden altijd het uitgangspunt is als je als coach een elftal het veld instuurt.

De twee verantwoordelijke bondscoaches verklaren dus niet voor een salonremise te gaan waarmee Frankrijk (als groepswinnaar) en Denemarken (groepstweede) zich bij de laatste zestien op het WK scharen. Een vervolg op het Bedrog van Gijon is volgens het duo uitgesloten. Op het WK 1982 in Spanje gooiden Oostenrijk en West-Duitsland het op een akkoordje en zetten daarmee Algerije buitenspel.

Houden Hareide en Deschamps woord dan kan Australië zich nog plaatsen voor de achtste finales als het land zelf wint van Peru en het al geplaatste Frankrijk een overwinning boekt op Denemarken. Bert van Marwijk trekt de zuivere bedoelingen van zijn Noorse en Franse collega niet in twijfel. „Frankrijk zal met een zege willen laten zien dat zij een goede en kansrijke ploeg zijn op dit WK”, liet de Nederlandse bondscoach van Australië weten. „Ik hoop en denk dat we in Kazan kunnen blijven.” Maar met al zijn ervaring weet de coach van de Socceroos net zo goed dat er vroeg of laat een moment in de wedstrijd komt dat het verstand het wint van de sportieve ambitie. Dan kiezen ploegen voor de zekerheid van kwalificatie. Vaak niet gestuurd door de coaches, maar stilzwijgend bepaald door spelers op het veld zonder dat daar afspraken over zijn gemaakt. Denen en Fransen vormen daarop geen uitzondering.

Sterker, de Denen vallen te bestempelen als ervaringsdeskundigen. In 2004 bij het EK in Portugal spraken de Italianen – uitgerekend zij – over de Scandinavische Schande. Zweden mocht toen vlak voor tijd 2-2 scoren waarmee zowel Denemarken als Zweden zich ten koste van Italië kwalificeerden voor de tweede ronde.

De praktijk van vanmiddag zal uitwijzen wat er in de geschiedenisboeken van het WK wordt geschreven over Denemarken-Frankrijk in het Luzhniki Stadion in Moskou. In ieder geval zal er staan dat Deschamps niet de sterkste Franse formatie liet aantreden en daarmee Denemarken in de kaart speelde. De Franse bondscoach vertelde niet wie, maar wel dat hij enkele van zijn internationals zal sparen voor de volgende ronde. Zijn veranderingen houden dus geen verband met ontevredenheid hoewel de Les Blues niet flitsen in Rusland.

„Tegen Australië en Peru zaten geweldige spelers op de bank bij Frankrijk. Als die een kans krijgen, zullen ze zich willen waarmaken”, trapte Hareide een open deur in. „Wij zullen daarom sowieso wat meer nadruk leggen op onze verdediging. Zonder op een gelijkspel te spelen. Tegen Peru en Australië gaven we defensief veel ruimte weg. Zoveel, dat het ons tegen Frankrijk noodlottig kan worden. Daarvoor moeten wij waken.”