2223079
WK 2018

’FIFA waarschuwt Rode Duivels’

KALINIGRAD - De FIFA heeft België en Engeland gewaarschuwd: als spelers van beide landen opzettelijk gele kaarten pakken om zo het eindklassement in groep G te beïnvloeden met het oog op een gunstige loting in het vervolg van het WK, zullen ze streng bestraft worden. Dat melden insiders van de Britse krant The Times.

Tweede worden in groep G lijkt momenteel beter dan eerste worden: de groepswinnaar moet immers aanzienlijk meer kilometers reizen, en riskeert bovendien sterkere tegenstanders te ontmoeten in de kwart- en halve finale. Wanneer de wedstrijden in groep G donderdag worden afgewerkt, is de beslissing in de andere groepen al gevallen. België en Engeland kunnen dus ’kiezen’ in welke tabelhelft ze willen terechtkomen.

Brazilië lijkt immers op weg naar de eerste plaats in groep E en Zwitserland is er de grootste kanshebber op om met een tweede stek door te stoten naar de achtste finales. In groep F heeft Mexico dan weer genoeg aan een punt tegen Zweden om eerste te worden en zullen de Duitsers waarschijnlijk niet verder geraken dan de tweede plaats. Als dat scenario werkelijkheid wordt, volgt er in de achtste finales een clash tussen de Brazilianen en de Duitsers, oftewel de WK-favoriet tegen de regerende wereldkampioen.

Logistiek

De winnaar van dat duel kruist in de kwartfinale in Kazan dan weer het pad van de winnaar van de groep van de Rode Duivels, op voorwaarde dat die het in de achtste finales wint van de nummer twee uit groep H. Door tweede te worden, zouden de Belgen dus zomaar even Duitsland én Brazilië kunnen ontwijken, de tegenstanders waarvoor vooraf gevreesd werd in de kwartfinales.

In de achtste finales nemen de Belgen het dan eerst op tegen de winnaar van groep H en daarvoor komen Japan, Senegal en Colombia nog in aanmerking. Van dat drietal liet Colombia tot nu toe zonder enige twijfel de sterkste indruk achter. In de kwartfinale in Samara zijn vervolgens Mexico, Zwitserland of Servië de mogelijke tegenstanders, al is dat net als het voorgaande een voorspelling zoals de zaken er nu voorstaan.

Ook logistiek zijn er voordelen verbonden aan de tweede plaats, want dan worden de achtste finale, en de eventuele halve finale en finale in Moskou gespeeld. Voor de groepswinnaar volgt richting de finale in Moskou een reis doorheen Rusland langs Rostov, Kazan en Sint-Petersburg. Een pak meer vliegreizen en kilometers dus, vermoeiend en dat terwijl bondscoach Martinez voldoende rust cruciaal acht.