Sport/WK 2018
2227198
WK 2018

Alles ist vorbei

Wereldkampioen Duitsland sneuvelt in groepsfase

Ongeloof en frustratie bij Mats Hummels.

Ongeloof en frustratie bij Mats Hummels.

KAZAN - De eerste topfavoriet dit WK is naar huis en niet de minste. Regerend wereldkampioen Duitsland is gesneuveld in de groepsfase, nadat in blessuretijd werd verloren van Zuid-Korea (2-0).

Ongeloof en frustratie bij Mats Hummels.

Ongeloof en frustratie bij Mats Hummels.

Young-Gwon Kim en Heung-Min Son prikten diep in de extra tijd raak voor de Aziaten. Daardoor zijn Zweden en Mexico geplaatst voor de kwartfinales. Duitsland eindigt als laatste (!) in Groep F, Zuid-Korea als derde.

Na de late ontsnapping tegen Zweden (2-1) had Die Mannschaft plaatsing voor de achtste finales weer in eigen hand. Een zege op Zuid-Korea, dat nog puntloos was na de eerdere confrontaties met Zweden en Mexico, volstond om de knock-outfase te bereiken. Bij ieder ander resultaat was Duitsland afhankelijk van de uitslag bij Mexico-Zweden.

Bondscoach Joachim Löw verraste in zijn opstelling door Thomas Müller op de bank te zetten. Leon Goretzka verving hem op het middenveld. In de eerste helft leek Duitsland bevangen door de spanning en was het veel te slordig om de Zuid-Koreanen te kunnen verontrusten. De grootste dreiging kwam zelfs van de Aziaten. De Duitse doelman Manuel Neuer kon een vrije trap van Jung Woo-Yung niet goed onder controle krijgen, waarna Heung-Min Son bijna kon binnen tikken.

Manuel Neuer grabbelt, Heung-Min Son kan bijna raak schieten.

Manuel Neuer grabbelt, Heung-Min Son kan bijna raak schieten.

Duitsland leefde net na rust even op en kreeg direct twee dotten van kansen. Eerst vond Goretzka de Zuid-Koreaanse Cho Hyun-Woo op zijn weg, waarna een volley van Timo Werner net naast ging. Na 52 minuten ging er een schok door het stadion toen men ter ore was gekomen dat Zweden de score had geopend tegen Mexico. Dat betekende dat Duitsland op dat moment virtueel was uitgeschakeld.

Toen Zweden niet veel later nog twee keer scoorde, wist de regerend wereldkampioen dat er vanuit Jekaterinenburg geen hulp meer kwam. Duitsland bleef echter ongekend slordig en gaf achterin veel ruimte weg. Dat leverde enkele hachelijke momenten voor het doel van Neuer op.

De Duitsers peinzen tijdens een drinkpauze. Het is warm in Kazan.

De Duitsers peinzen tijdens een drinkpauze. Het is warm in Kazan.

Naarmate de slotfase aanbrak, drongen de Duitsers wel steeds meer aan. Mario Gomez kopte in de handen van Woo, Toni Kroos schoot net over. Aan de andere kant loerde Zuid-Korea op omschakeling en mikte Son net naast. Het lukte Duitsland niet om nog het verschil te maken, zoals het dat tegen Zweden wel lukte in blessuretijd.

Sterker nog, in de extra tijd was het Zuid-Korea dat twee keer scoorde. Kim prikte de bal van dichtbij binnen: 1-0. Even leek de goal te worden afgekeurd vanwege buitenspel, maar na het bestuderen van de videobeelden bleek dit niet het geval. Daarna schoot Son nogmaals raak in een leeg doel, nadat Neuer naar voren was gestuurd.

Daardoor is de eerste megasensatie dit WK een feit. De regerend wereldkampioen gaat naar huis, Zweden en Mexico gaan verder naar de achtste finales.