Sport/Wielrennen
2227734
Wielrennen

Situatie baanwielrenster Vogel stabiel na operatie

Kristina Vogel

Kristina Vogel

BERLIJN - De Duitse baanwielrenster Kristina Vogel verkeert na een lange operatie in een stabiele situatie.

Kristina Vogel

Kristina Vogel

De tweevoudig olympisch kampioene uit Erfurt botste dinsdag tijdens een training op de wielerbaan van Cottbus op een Nederlandse junior, die een staande start aan het oefenen was. Vogel reed met een snelheid van zo'n 60 kilometer tegen hem aan en raakte daarbij zwaargewond.

De 27-jarige baanwielrenster werd per helikopter naar het ziekenhuis van Berlijn gebracht, waar een urenlange operatie volgde. Haar wervelkolom was beschadigd en ze had zwaar ruggenmergletsel opgelopen. Volgens de internationale wielerfederatie UCI verkeert Vogel niet in levensgevaar, maar zijn er wel zorgen om de mogelijke gevolgen van de schade aan haar wervelkolom. Er wordt gevreesd dat het zenuwstelsel is aangetast.

„We zijn allemaal geschokt door wat er is gebeurd met Kristina”, zei UCI-voorzitter David Lappartient. „We zijn in gedachten bij haar.”

Vogel veroverde begin dit jaar bij de WK in Apeldoorn twee wereldtitels en voerde haar totaal daarmee op naar elf, evenveel als recordhoudster Anna Meares uit Australië. „Met haar talent, vechtersmentaliteit en joviale karakter wordt ze door iedereen zeer gerespecteerd”, zegt Lappartient. „We zijn ervan overtuigd dat de kwaliteiten die haar tot een grote kampioene hebben gemaakt, haar nu gaan helpen om hier doorheen te komen.”