Sport/Voetbal
2228453
Voetbal

Dumfries: ’Van Bommel was een strijder’

Denzel Dumfries (m.) op de eerste training van PSV.

Denzel Dumfries (m.) op de eerste training van PSV.

Rondom de eerste training van landskampioen PSV ging het woensdag maar over één zaak: de dag die zou volgen. De dag dat voormalig publieksfavoriet Mark van Bommel (41) terugkeert aan het front in Eindhoven.

Denzel Dumfries (m.) op de eerste training van PSV.

Denzel Dumfries (m.) op de eerste training van PSV.

Donderdag (vandaag) leidt de oud-captain zijn eerste training op De Herdgang, als opvolger van de naar Fenerbahçe vertrokken Phillip Cocu. De spelers zien het helemaal zitten.

Echte leider

„Bij het tekenen van mijn contract voelde je wel dat Van Bommel de nieuwe trainer zou gaan worden”, zegt aanwinst Denzel Dumfries. „Hij was inderdaad ook een strijder, een echte leider. Het is mooi dat ik onder hem mag trainen en ik verwacht dat hij me zeker kan helpen een volgende stap in mijn ontwikkeling te maken.”

Luuk de Jong, die samen met Van Bommel het EK 2012 meemaakte met het Nederlands elftal, is blij met de keuze van de club om de oud-speler door te schuiven. „Als je ziet hoe hij in het veld was als leider, dan denk ik dat hij dat voor een groep heel goed kan uiteenzetten allemaal. Veel jongens kennen hem al, want we hebben hem vaak gesproken. Het is fijn dat er een bekend gezicht voor de groep komt. Hij doorloopt nu een beetje hetzelfde traject als Cocu destijds heeft doorgemaakt.”

De Jong: ’Verrassend’

Em dat heeft de club met zes prijzen in vijf jaar geen windeieren gelegd weet De Jong, die verrast was dat Cocu de move maakte richting Turkije. „Verrassend was het zeker, maar ik denk dat hij naar een fantastische club gaat”, zegt de spits, die het moment van vertrek begrijpt. „Hij heeft hier iets heel moois neergezet en het is logisch dat hij een keer de stap wil maken.”

Viergever: ’Vrije trap in de kruising’

De transfervrij van Ajax overgekomen Nick Viergever was de eerste aanwinst van Cocu, maar krijgt nu Van Bommel voor de groep. De 28-jarige verdediger stond tot vijf seizoenen terug nog meermaals tegenover de voormalig topvoetballer op het veld. „Toen ik bij AZ zat knalde hij nog een vrije trap de kruising in, die beelden zag ik deze week nog terug. Of er per ongeluk nog een rekening openstaat? Hij verloor dat seizoen wel de bekerfinale (in 2013, red.)”, lacht Viergever.