Sport/Autosport
2233015
Autosport

MotoGP-toppers tegen komst F1 naar Assen

Valentino Rossi

Valentino Rossi

ASSEN - De MotoGP-coureurs Valentino Rossi, Jorge Lorenzo en Andrea Dovizioso zijn niet geporteerd van het idee om de Formule 1 naar het TT Circuit Assen te halen.

Valentino Rossi

Valentino Rossi

Zij vrezen dat aanpassingen aan de baan om er Formule 1-bolides te kunnen laten rijden ten koste gaat van het typische motorcircuit dat als de ’kathedraal van de motorsport’ wereldwijde bekendheid vergaarde.

Minder hobbels

„Ik hoop dat ze niet komen”, zei Valentino Rossi in de traditionele persconferentie die aan de 88ste TT voorafging. „De Formule 1 heeft veel circuits die ze gewoon alleen kunnen gebruiken voor de wagens, zoals afgelopen week in Le Castellet. Assen moet voor motoren blijven, zoals in het verleden. Voor ons is het beter dat de Formule 1 wegblijft, zodat we minder hobbels hebben. Voor de historie van het circuit is het beter dat het voor de MotoGP blijft.”

Ducati-rijder Jorge Lorenzo was het met Rossi eens. „Ik hoop dat het niet gaat gebeuren”, zei de drievoudig wereldkampioen en winnaar van de laatste twee grandprix’s. „Ten eerste vanwege de hobbels en ten tweede omdat het vreemd wordt als het circuit aangepast moet worden. Het circuit is nu door gras heel groen naast de baan. Alles is mogelijk en ik weet niet welke aanpassingen ze moeten doen, maar voor de hobbels is het beter dat de Formule 1 hier niet komt.” Zijn teamgenoot Andrea Dovizioso was de mening toegedaan dat het circuit te smal is. „Onmogelijk. Het is heel smal, veel te smal. Ze kunnen het veranderen, maar ik denk het niet.”

’Interesse goed’

Regerend kampioen Marc Marquez daarentegen denkt dat het positief voor Assen zal zijn dat de Formule 1 naar het Drentse circuit wil komen. „Dat gaat hier heel snel zijn”, vertelde de Spanjaard. „Het circuit heeft veel snelle bochten, de rondetijd gaat misschien wel een minuut per ronde zijn. Het is goed dat de Formule 1 interesse heeft in een circuit zoals Assen. Dat de baan voor ons hobbelig zou worden, vind ik geen probleem.”