Sport/WK 2018
2235238
WK 2018

’Maar dit was het juiste om te doen’

Engelse bondscoach snapt vraagtekens

Gareth Southgate bedankt de Engelse fans.

Gareth Southgate bedankt de Engelse fans.

Gareth Southgate staat nog steeds achter zijn besluit om tegen België een bijna volledig nieuw elftal op te stellen.

Gareth Southgate bedankt de Engelse fans.

Gareth Southgate bedankt de Engelse fans.

Door de nederlaag tegen De Rode Duivels eindigde Engeland op de tweede plek en belandde het aan de gemakkelijke kant van het schema, al wacht in de achtste finale nu wel een confrontatie met het prima presterende Colombia.

„De wedstrijd met België was een beetje flauwtjes, maar de spelers weten waarom we het zo hebben gedaan”, aldus Southgate, doelend op het opstellen van de B-keuze.

„Dit was in onze ogen het juiste om te doen. Oké, we hebben niet goed wonnen, maar allerlei andere zaken waren ook belangrijk”, stelde de bondscoach, die het wel prima vond om te verliezen en zo aan de gunstige kant van het schema zou belanden, al sprak hij dat niet letterlijk uit.

Bij een zege op Colombia treffen de Engelsen in de kwartfinale Zweden of Denemarken. België ontmoet Brazilië of Mexico als Japan wordt uitgeschakeld.

„We hebben de opstelling omgegooid, omdat veel jongens vier dagen eerder onder extreem warme omstandigheden al een wedstrijd hadden gespeeld. Die spelers hadden tegen België wel weer kunnen spelen, maar dan was de kans op blessures groot geweest”, zocht Southgate naar nóg een reden om te rouleren.

„Dat zag je ook bij Colombia, dat James Rodriguez kwijtraakte. Het was niet nodig om risico’s te nemen. Ik snap dat mensen vraagtekens zetten bij deze keuzes, maar in mijn ogen was dit deze beste voorbereiding op het volgende duel. Nu kunnen we de voorbereiding ook eerder opstarten, omdat de spelers niet hoeven te herstellen.”