22356
Schaatsen

'Dat doet je niet zomaar'

Rintje Ritsma lovend over Bob de Vries

Bob de Vries

Bob de Vries

Een van de beste prestaties van de World Cup in Heerenveen werd zondagavond geleverd na het hoofdprogramma. Door Bob de Vries, in een bijna verlaten hal. De Clafis-stayer reed in de B-groep op de tien kilometer naar 12.47,53 minuten, de vierde tijd ooit in Thialf.

Bob de Vries

Bob de Vries

„Hij werd weliswaar geholpen door het principe van kwartet-start (vier rijders in de baan), maar het blijft een indrukwekkende prestatie”, zegt Rintje Ritsma in zijn rol als jurylid van het Telesport-klassement Schaatser van het Jaar. Bij de mannen leidt nog altijd Sven Kramer, met slechts één punt voorsprong op Kjeld Nuis. Bij de vrouwen voert Marrit Leenstra het veld aan.

Tijden in de A- en B-groep kun je volgens Ritsma nooit met elkaar vergelijken. „Bob had het voordeel, met name aan het eind, dat hij steeds naar collega-rijders kon toerijden. Op de marathon is hij dat gewend. Die 25 ronden op ’de 10’ worden mentaal onderbroken als je iemand anders voor je ziet. Je kunt een ander doel stellen. Dat kan enorm helpen. Maar onder de 13 minuten, dat rijd je niet zomaar. Dat is knetterhard! Dat kan zeker niet iedereen.”

Ritsma vond het bovendien goed om te zien dat er in het spoor van De Vries ook een Zweed (Nils van der Poel) hard reed: 13.04,79. „Blijkbaar ziet zo’n jongen dat er ruimte ligt op de tien. Het is de makkelijkste afstand om te trainen. Je moet alleen uren maken en pijn lijden. En dat soort jongens is op tijd om volgend jaar gekke dingen te gaan doen op de Spelen. De plaatsen één en twee liggen wel vast normaal gesproken, maar plek drie ligt open.”

In de A-groep won Jorrit Bergsma, in 12.52,20. Ritsma betreurt het dat Sven Kramer afwezig was, die een trainingskamp verkoos ter voorbereiding op de NK afstanden van eind december. ,,Zijn argumentatie snijdt zeker hout, maar het algemeen schaatsbelang telt ook. De KNSB en ISU moeten hoognodig kijken naar manieren om World Cups belangrijker te maken, zodat schaatsers zich minder makkelijk afmelden.”

Bekijk hier de stand in het klassement Schaatser van het Jaar.