Sport/WK 2018
2238764
WK 2018

Weerzien met Spanje na veelbesproken EK-duel

Pikant duel voor Kuipers in achtste finale

Björn Kuipers wijst Neymar terecht.

Björn Kuipers wijst Neymar terecht.

Björn Kuipers heeft zondagmiddag de leiding over het achtste finale-duel tussen Spanje en Rusland.

Björn Kuipers wijst Neymar terecht.

Björn Kuipers wijst Neymar terecht.

Het is het derde WK-duel voor de Nederlandse scheidsrechter, die eerder Egypte-Uruguay en Brazilië-Costa Rica floot. Bij die laatste wedstrijd vestigde Kuipers de aandacht op zich door nadrukkelijk de confrontatie met de Braziliaanse sterspeler Neymar te zoeken.

Penalty teruggedraaid

Kuipers gaf de aanvaller voor rust al duidelijk aan klaar te zijn met het gepraat van de ster van Paris Saint-Germain, terwijl hij in de tweede helft terugkwam op zijn beslissing om Brazilië een strafschop te geven. De arbiter gaf in eerste instantie een penalty na een buiteling van Neymar, maar kwam na het zien van de videobeelden terug op die beslissing.

Het duel tussen Spanje en Rusland is er eentje met een pikant tintje voor Kuipers. Twee jaar geleden was de man uit Oldenzaal de gebeten hond tijdens het EK, toen Kuipers een door Sergio Ramos gemiste strafschop tegen Kroatië niet liet overnemen. Dat had wel gemoeten, want de Kroatische doelman kwam te vroeg van zijn doellijn waardoor hij de penalty kon keren.

Onder vergrootglas

Het kwam Kuipers op veel kritiek vanuit Spanje te staan, waardoor hij zondagmiddag ongetwijfeld onder een vergrootglas ligt in het land van de wereldkampioen van 2010. Helemaal omdat gastland Rusland de tegenstander is, waardoor ’discutabele’ beslissingen die in het voordeel van de gastheer uitvallen door de Spanjaarden ongetwijfeld fel bestreden zullen worden.