Sport/Voetbal
2238804
Voetbal

Inspectie zet Ajax aan het werk

Edwin van der Sar

Edwin van der Sar

DEN HAAG - De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) heeft Ajax opdracht gegeven een calamiteitenonderzoek te doen naar de gebeurtenissen bij de verzorging van Abdelhak Nouri.

Edwin van der Sar

Edwin van der Sar

Aanleiding is de verklaring van directeur Edwin van der Sar eerder deze week, waarin hij erkende dat Nouri geen adequate medische hulp heeft gekregen toen hij werd getroffen door hartfalen tijdens een oefenwedstrijd in Oostenrijk. Twee hoogleraren in de cardiologie concludeerden op basis van televisiebeelden dat Nouri sneller had moeten worden geholpen.

Volgens een woordvoerster komt het vaak voor dat de IGJ opdracht geeft voor dergelijke onderzoeken. „Meestal betreft het een zorginstelling. Bijzonder aan deze zaak is wellicht dat een voetbalclub de opdracht krijgt.”

Ajax moet de rapportage binnen acht weken hebben opgesteld. De club moet het calamiteitenonderzoek laten uitvoeren door een commissie die voldoende deskundig is en bij voorkeur bestaat uit onafhankelijke personen. Er bestaat een richtlijn die aangeeft wat de inspectie precies wil weten over de gebeurtenissen en de wijze van behandeling.