Nieuws/Sport
2239116
Sport

Ruud Gullit: Loot na de groepsfase voor de achtste finales

Ruud Gullit

Ruud Gullit

Ruud Gullit

Ruud Gullit

De groepsfase van het WK zit erop. Als analist bij beIN Sports zit ik in Rusland. De eerste groepsduels zag je ploegen vooral fysieke arbeid leveren. Het voetbal kwam er bekaaid vanaf. Ik genoot alleen van Kroatië. Toplanden als Brazilië en Frankrijk brachten te weinig en hetzelfde gold voor de meeste topspelers. Ik heb nauwelijks een speler gezien met een dribbel of passeeractie. Zelfs van Lionel Messi niet, hoewel het zijn specialiteit is.

Vedetten als Messi, Neymar, Cristiano Ronaldo en Eden Hazard blinken (nog) niet uit. Ronaldo deed het als spits met vier treffers. Terwijl de trend is dat buitenspelers en middenvelders vaker scoren, komen in Rusland plots de spitsen bovendrijven zoals Harry Kane, Romelu Lukaku, Ronaldo en Diego Costa.

Zorgwekkende trend

In de laatste groepsduels konden veel landen de arbeid van de eerste twee duels niet meer opbrengen. Tot hun opluchting was gastland Rusland toen al geplaatst. Mexico zat er na de krachtsinspanningen tegen Duitsland en Zuid-Korea helemaal doorheen. De ploeg ging met de hakken over de sloot naar de laatste zestien ondanks een 3-0 nederlaag tegen Zweden. Marokko speelde goed, maar miste een goede spits om alle kansen af te ronden.

De Noord-Afrikaanse en Arabische landen misten de kwaliteit om de groepsfase te overleven. Deze trend belooft niet veel goeds voor het voetbal als het WK vanaf 2026 wordt uitgebreid naar 48 deelnemers. Dan krijg je nog meer kleine voetballanden aan de start, die zich de eerste twee WK-duels volledig focussen op een fysieke slijtageslag.

Afbreuk

Wel begrijpelijk, maar toch storend was het calculeren van veel landen de laatste duels. Door het fairplay-klassement zag je ploegen inhouden om geen gele kaarten te krijgen. Engeland geloofde het wel na die Belgische treffer omdat ze dan in de zwakke waaier van het toernooi zouden komen terwijl Denemarken en Frankrijk er helemaal een potje van maakten met hun salonremise. Zoiets doet afbreuk aan het toernooi. Ruim 78.000 toeschouwers betalen veel geld voor een kaartje. En dan reizen ze ook nog half Europa door om in Moskou te komen en krijgen vervolgens zo’n aanfluiting voorgeschoteld.

Voor de gemiddelde Rus is een toegangskaart om het WK mee te beleven een rib uit zijn lijf. Speel je geen knock-out-, maar een poulesysteem is zo’n vertoning als bij Denemarken-Frankrijk nauwelijks te voorkomen. Toch valt dat berekenende voetbal om een tegenstander te ontlopen of in een bepaalde toernooiwaaier te komen simpel te vermijden. De FIFA moet na de poulefase loten voor de achtste finales. Als beloning kan je de groepswinnaars na het laatste duel koppelen aan een nummer twee. Kom je organisatorisch in de knel dan plan je één of twee rustdagen extra in.

Een echte favoriet voor de wereldtitel heeft zich niet aangediend. Ik vermoed dat Kroatië het imponerende spel in de groepsfase niet tot de finale volhoudt. Brazilië, Frankrijk en Argentinië kunnen alleen maar beter. Ik zoek de wereldkampioen in dat rijtje.