Sport/Wielrennen
2239307
Wielrennen

Terpstra voert iets in zijn schild

Niki Terpstra

Niki Terpstra

ASSENDELFT - De fonkeling in zijn ogen geeft aan dat Niki Terpstra iets in zijn schild voert. Drie truien met de Nederlandse driekleur hangen er al bij hem aan de muur, in Hoogerheide lonkt hij naar een kwartet. De kampioenschapsrenner bij uitstek gelooft in zijn kansen tijdens het NK op de weg en is na twee jaar afwezigheid gebrand op succes. „De laatste keer dat ik reed, won ik”, waarschuwt hij de concurrentie.

Niki Terpstra

Niki Terpstra

Ja, de 34-jarige renner van QuickStep weet dat het parcours zich morgen leent om uit te lopen op een massasprint, maar ook dat een NK vaak niet loopt zoals verwacht. Lotto-Jumbo heeft met topsprinter Dylan Groenewegen de topfavoriet in huis en daarnaast ook nog Danny van Poppel achter de hand. „Ja, die willen een sprint, dus moet ik maar hopen dat er een harde koers wordt gemaakt.”

Ondertal

Sinds hij aan het NK deelneemt is Terpstra altijd in ondertal geweest ten opzichte van Lotto-Jumbo, Team Sunweb, dat met Tom Dumoulin rijdt, en ook Roompot-Nederlandse Loterij. Vaak was Terpstra zelfs alleen, maar ook dat weerhield hem niet om de titel te grijpen. Dit keer treedt hij voor QuickStep aan met Fabio Jakobsen, die met zijn winst in Nokere Koerse, de Scheldeprijs en een rit in Tour de Fjords liet zien een felle sprint in huis te hebben. „We hebben twee kansen. Ik zal in een eerder stadium iets proberen uit te richten en mocht het uitlopen op een sprint, dan kan ik wellicht nog iets voor Fabio betekenen.”

Het parcours begint met een aanloop van 49,1 kilometer, waarna er in Hoogerheide vijftien keer een lus van 11,5 kilometer wordt gereden. Totaal wordt er 221,6 kilometer afgelegd met allerlei obstakels, zoals kasseitjes, klinkers, vals plat en veel bochten, waar Terpstra zich mee in de handen wrijft. „Ik zie zeker kansen voor mezelf. Het is echt geen gemakkelijk rondje en het wordt verschrikkelijk warm, dat gaat ook een rol spelen”, aldus de man die woensdag nog tweede werd tijdens het NK tijdrijden.

’Ik zal de aanval moeten kiezen’

„Ik zal de aanval moeten kiezen, wanneer de kans er ligt. Het is een rare wedstrijd, waarin rare situaties ontstaan. Het is altijd mooi om te zien hoe de grote ploegen tactische blunders maken”, zegt hij met ondeugende blik. „Op zulke momenten moet ik anticiperen. Ja, zo heb ik deze titel in het verleden al een paar keer gewonnen.”

Als Terpstra de vorm heeft van de maand april, zullen er maar weinig zijn die hem van de titel kunnen afhouden. Na de E3 Prijs zegevierde de Noord-Hollander ook in de Ronde van Vlaanderen om daarna nog derde te worden in Parijs-Roubaix. „Na een rustiger periode draai ik weer lekker. De afgelopen twee jaar heb ik het NK moeten missen vanwege een blessure, dus ik heb er zin in. En aangezien wij maar met z’n tweeën zijn, ligt de druk niet bij ons. We kunnen dus eigenlijk niet verliezen. Al ken je de baas hè”, zegt hij knipogend, refererend aan teammanager Patrick Lefevere, die de lat altijd hoog legt en gezien de status van Terpstra eigenlijk verwacht dat hij de Nederlandse driekleur tijdens de Tour de France om zijn schouders draagt.