Nieuws/Sport
2240159
Sport

Titelrivalen Marquez en Rossi op eerste rij

Marc Marquez

Marc Marquez

ASSEN - De toeschouwers bij de 88ste TT van Assen krijgen morgen een eerste startrij bij de MotoGP voorgeschoteld om van te likkebaarden.

Marc Marquez

Marc Marquez

Regerend wereldkampioen en huidig WK-koploper Marc Marquez staat op pole en op dezelfde rij wist zich ook Valentino Rossi te vestigen als zijn grote concurrent in de titelstrijd. Tussen beide fabrieksrijders wrong zich verrassend Cal Crutchlow met zijn privé LCR-Honda.

De kwalificatie werd een thriller waarin het klassement pas in de laatste ronde op zijn kop werd gezet. Onder zonnige maar winderige omstandigheden perste Marquez er voor al heel veel toeschouwers een snelste ronde van 1.32,791 uit. Daarmee verbeterde de Repsol Honda-coureur zijn eigen recordronde van 1.33,617 uit 2015.

"Ik ben steeds in staat geweest om zowel gisteren als vandaag steeds een goede pace te rijden. Dat was best moeilijk omdat er veel wind stond waardoor je echt heel alert moest zijn om niet te crashen", vertelde 25-jarige Spanjaard die zijn 47ste pole in de MotoGP pakte.

Dat hij nog niet van Rossi af is, liet de Italiaan ter waarschuwing weten. Na zijn crash was 'Vale' uiterst content om vanaf de voorste rij te starten, wat een uitstekende positie om aan zijn elfde TT-overwinning te gaan denken. De uiterst populaire Rossi die door het publiek luid werd toegejuicht, vertelde na afloop van de spannende kwali: "Vooral na mijn crash in de vierde training (Ruskenhoek) ben ik blij dat ik toch op de frontrow sta. Het was een beetje gekke kwalificatie doordat het een waiting game werd. Iedereen wachtte op elkaar om pas op het einde toe te slaan. Dat is altijd wat riskant maar het pakte goed uit", verklaarde Rossi die optimistisch is over zijn kansen op het circuit dat hem zo lief is.

Liefst 11 van de 12 coureurs die aan de beslissende Q2 deelnemen, kwamen binnen de seconde van Marquez' recordtijd door. Onder hen bevonden zich ook Yamaha-coureur Johann Zarco en Suzuki-rijder Alex Rins die zich vanuit Q1 wisten op te werken. In de groep die bleef steken in Q1 waren ook verrassend Honda-rijder Dani Pedrosa en Ducati-rijder Jack Miller. Uiteraard nam de geblesseerde Morbidelli niet aan de sessies deel.

In de kwalificatie kwamen de rijders met verschillende bandencombinaties op de baan. Net als Marquez reden de meesten op medium-soft, maar Viñales en Lorenzo hielden het op soft-soft.

Uitslag: 1. Marquez (Spa) Honda 1.32,791, 2. Crutchlow (GBr) Honda op 0,041, 3. Rossi (Ita) Yamaha 0,059, 4. Dovizioso (Ita) Ducati 0,079, 5. Rins (Spa) Suzuki 0,142, 6. Viñales (Spa) Yamaha 0,193, 7. A. Espargaró (Spa) Aprilia 0,238, 8. Zarco (Fra) Yamaha 0,281, 9. Iannone (Ita) Suzuki 0,329, 10. Lorenzo (Ita) Ducati 0,376, 11. Petrucci (Ita) Ducati 0,501, 12. Bautista (Spa) Ducati 1,224.